Kiska poverí Matečnú, aby dočasne riadila ministerstvo školstva

TA3
30.8.2017 12:52

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok prijme demisiu ministra školstva Petra Plavčana a dočasným riadením rezortu poverí ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú. Kiska o tom informoval na svojej stránke.

Premiér chcel Gajdoša

"Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska podľa článku 102 ods. 1, písmeno G Ústavy SR prijme vo štvrtok 31. augusta demisiu ministra školstva, vedy, výskumu a športu Petra Plavčana a o 11:00 v Prezidentskom paláci podľa článku 116 ods. 7 Ústavy SR určí ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú za členku vlády Slovenskej republiky, ktorá bude s účinnosťou k 1. septembru 2017 spravovať veci ministra školstva, vedy, výskumu a športu," uvádza sa na prezidentovej stránke.

Premiér Fico nedávno oznámil, že v prípade, ak SNS dostatočne skoro nenavrhne svojho kandidáta, ktorý má Plavčana nahradiť, chcel by, aby vedenie rezortu prebral minister obrany Peter Gajdoš.

Kritika pre dotácie na výskum

Fico vyzval Plavčana na odchod 16. augusta. Zdôvodnil to tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva. Predsedu SNS Andreja Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Ten potvrdil, že Plavčan z postu ministra odíde, meno nového ministra ešte neoznámil.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok