Putin prišiel do Maďarska na džudo, Orbánovi prisľúbil miliardy

TA3 TASR SITA
28.8.2017 16:42

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Maďarska na svoju druhú návštevu v tomto roku s cieľom pozrieť si v Budapešti majstrovstvá sveta v džude. Sprevádza ho však aj niekoľko ministrov, vrátane šéfa rezortu zdravotníctva.

Putin prišiel do Maďarska na džudo, Orbánovi prisľúbil miliardy
SITA/AP

Spokojnosť s vývojom spolupráce

Spokojnosť s vývojom hospodárskej spolupráce medzi Ruskom a Maďarskom vyjadril v Budapešti prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, ktorý v dejisku majstrovstiev sveta v džude v športovej hale Papp László Sportaréna rokoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

"Som rád, že o vzájomných vzťahoch môžem hovoriť na pôde športového podujatia. Napriek ťažkostiam sa hospodárske procesy vyvíjajú dobre. Vlani sme zaznamenali deväťpercentný pokles vo vzájomnom obchode, v prvom polroku tohto roka však už rast dosiahol 27 percent," povedal Putin podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorú citoval maďarský spravodajský server Index.hu.

Ruský prezident s radosťou konštatoval, že ruské investície v Maďarsku dosiahli 1,5 miliardy dolárov (1,27 miliardy eur). Putin ubezpečil Orbána, že financovanie projektu rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi je zabezpečené vo výške 12 miliárd dolárov (10,16 miliardy eur). "Na budúci rok sa môžu už začať práce na mieste tohto projektu," dodal prezident Ruska.

hungary-russia-putin-37807-6aefc3cdcec94686907a97e8240e47c9_0a000002-511e-ca1c.jpg

Protesty aktivistov aj opozície

Proti Putinovej návšteve protestovali viaceré skupiny aktivistov a opozičných politikov. Bezpečnostná služba vyviedla zo športovej haly aktivistov strany Momentum, ktorí mali na sebe masky ruského prezidenta.

Bývalý socialistický minister zahraničných vecí László Kovács v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV povedal, že Putin, ktorý v tomto roku rokoval v Budapešti už 1. februára, chce návštevami Maďarska demonštrovať, že má voľný vstup do Európy, pričom Orbán týmto vzťahom s Putinom môže provokovať Európsku úniu.

"Ich spoločným menovateľom je, že ani jeden z nich nie je vítaným hosťom v demokraticky zriadených krajinách," zdôraznil Kovács.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok