Revolúcia vo vedení vojny otvorí Pandorinu skrinku

TA3 ČTK
26.8.2017 09:55

Desiatky popredných svetových expertov sa obrátili na OSN s listom, v ktorom vyzývajú na zákaz vývoja autonómnych robotov zabijakov. Umelá inteligencia v bojových strojoch podľa nich spôsobí revolúciu vo vojnách a otvorí Pandorinu skrinku, ktorú bude veľmi ťažko zatvoriť. Hrozí scenár, aký sme mohli vidieť vo filmovej sci-fi sérii Terminátor?

Revolúcia vo vedení vojny otvorí Pandorinu skrinku
youtube.com/Stan Winston School

Už vraj nezostáva veľa času

K výzve, aby OSN zakázala vývoj takzvaných robotov zabijakov, sa pripojilo vyše sto osobností. Okrem iných aj miliardár a šéf spoločnosti Tesla Elon Musk alebo poluzakladateľ spoločnosti DeepMind Technologies Mustafa Suleyman.

Podľa expertov je potrebné konať včas a zakázať umelú inteligenciu pri obsluhovaní zbraní. "Keď sa vyvinú takéto metódy, rozsah možných ozbrojených konfliktov sa dramaticky zvýši a rýchlosť, s ktorou sa takéto prípady môžu vyskytnúť, ďaleko presahuje ľudské chápanie," píšu v liste odborníci. "Môžu to byť aj nástroje pre teroristov, zbrane, ktoré tyrani a teroristi používajú proti nevinným ľuďom," píše sa v liste.

595cde56dda4c8e1658b4567_0a000002-d95e-afa3.jpg

Tón listu, ktorý podpísalo 116 priekopníkov vo vývoji umelej inteligencie, je naliehavý. Podľa nich už nezostáva veľa času a so začiatkom diskusie by sa nemalo čakať, pretože keď sa otvorí Pandorina skrinka, bude ťažké ju znovu uzavrieť. Kombináciu umelej inteligencie a zbraní označujú experti za nemorálnu. Vyzývajú preto OSN, aby zakázala tento typ zbraní prostredníctvom Dohovoru OSN o zákaze alebo obmedzení používania niektorých konvenčných zbraní.

Bojový robot, ako ho ukázal tretí diel Terminátora

Nebezpečný technologický pokrok

Rokovanie OSN o moderných autonómnych zbraniach, ktoré sa už malo konať, bolo odložené na november. V minulosti sa už v rámci OSN diskutovalo o zákaze vývoja robotov zabijakov. V roku 2015 viac ako 1 000 vývojárov a vedcov varovalo pred touto technológiou a popísalo nebezpečenstvá, ktoré sú s ňou spojené. Varovanie podpísali britský astrofyzik Stephen Hawking, spoluzakladateľ Apple Steve Wozniak, ako aj Elon Musk.

Robotickí zabijaci sú úplne samostatnou zbraňou schopnou vybrať si cieľ a napadnúť ho bez toho, aby sa do procesu rozhodovania zapojil človek. Tento typ zbrane zatiaľ oficiálne neexistuje, i keď niekoľko spoločností tvrdí, že sa k nemu priblížilo. Vďaka technologickému pokroku sa však títo "predchodcovia terminátorov" môžu čoskoro stať realitou. Prívrženci technológie veria, že súčasné vojnové zákony sú dostatočne silné, aby vyriešili problémy spojené s príchodom bojových robotov.  Naopak, odporcovia tejto technológie sa domnievajú, že bojové roboty predstavujú hrozbu pre samotné ľudstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok