Uzávera ciest má pomôcť chytiť vodiča dodávky, ktorá zabíjala v Barcelone

TA3 TASR
20.8.2017 10:31

Španielska polícia zriadila množstvo cestných uzáver na severovýchode krajiny v rámci pátrania po podozrivom vodičovi dodávky, ktorá vo štvrtok zabila na pešej zóne v Barcelone 13 ľudí a zranila viac ako 120 ďalších.

Nezvestný imám

Polícia v Katalánsku pátra aj naďalej po Younesovi Abouyaaqoubovi, 22-ročnom Maročanovi podozrivom z vykonania útoku, ku ktorému sa prihlásila skupina Islamský štát. Podľa miestnych médií sa pátranie sústredí na mestá Ripoll a Manlleu.

Vyšetrovanie sa tiež zameriava na nezvestného imáma, o ktorom sa polícia domnieva, že zahynul v stredu pri explózii v jednom dome v Alcanare. Podľa polície Abdelbaki Es Satty radikalizoval mladých mužov v extrémistickej bunke. Polícia sa domnieva, že výbuch v Alcanare mohol nastať pri domáckej výrobe výbušnín a mohol by súvisieť so štvrtkovými útokmi v Barcelone a Cambrilse. Oba útoky boli spáchané rovnako - páchatelia autami vrážali do chodcov na pešej promenáde a o život prišlo celkovo 14 ľudí.

Marocká komunita

Podľa polície i vicestarostky mesta Ripoll, Marie Dolors Vilaltaovej, do oboch týchto atentátov je zapletených spolu osem ľudí z Ripollu. Všetci patria k miestnej marockej komunite, ktorej členovia sa do mesta začali sťahovať pred 20 rokmi a momentálne ich je v 11-tisícovom meste asi 700.

Miestnych ľudí situácia zaskočila - podozrivých považovali za plne integrovaných. Poukazujú na to, že hovorili plynule po katalánsky a s nikým nemali konflikt. Viacerí z opýtaných obyvateľov mesta však uviedli, že po zatvorení niekoľkých textilných tovární v okolí sa prehĺbili rozdiely medzi Kataláncami a prisťahovalcami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok