Návšteva špecialistu raz ročne? Drucker avizoval zmenu

TA3 TASR
19.8.2017 20:38

Všeobecní lekári budú môcť na odporúčanie špecialistov predpísať pacientom lieky na dlhšie obdobie vopred ako doteraz.

Návšteva špecialistu raz ročne? Drucker avizoval zmenu
SITA/Marián Peiger

Zo šiestich mesiacov na jeden rok

Súčasná možnosť predpisu na šesť mesiacov sa má preto predĺžiť na rok. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou sa mení aj právna norma o liekoch.

Nové pravidlo má platiť od budúceho roka. Týka sa aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. "Považujeme to za niečo, čo môže zjednodušiť život ľudom, a veríme, že to aj odľahčí ambulancie špecialistov," povedal šéf rezortu Tomáš Drucker.

Menej administratívnych návštev

Súčasná prax podľa ministerstva ukázala, že polročná lehota je krátka a generuje množstvo zbytočných návštev z nemedicínskych dôvodov u odborných aj všeobecných lekárov. "Zo strany odborného lekára bola často kontrola pacienta s príslušným ochorením potrebná až po časovom úseku presahujúcom šesť mesiacov. Na základe doterajšieho obmedzenia dĺžky odporúčania bol však často všeobecný lekár nútený odoslať pacienta za odborným lekárom skôr, ako by to manažment ochorenia vyžadoval," zdôvodnilo návrh ministerstvo.

Navrhovaná zmena má byť pre pacientov bezpečná. "Lepšie zodpovedá klinickej praxi a je bezpečná pre pacienta, nakoľko sa ďalšia kontrola u odborného lekára nebude môcť uskutočniť neskôr ako po 12 mesiacoch. Naopak, pomôže redukovať spravidla formálne návštevy lekárov realizované len z administratívnych dôvodov. Pokiaľ to priebeh ochorenia a klinická situácia budú vyžadovať, je stále na odbornom alebo všeobecnom lekárovi, aby stanovili termín príslušnej kontroly, respektíve dĺžku odporúčania na predpis tak, aby bol postup pri liečbe pacienta individualizovaný a rešpektoval jeho potreby," zhrnulo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok