V Bratislave sa zišli sexuálne menšiny, vystúpila aj ombudsmanka

TA3 TASR SITA
19.8.2017 13:56

V hlavnom meste sa zišli dve zhromaždenia. Prvé za práva gejov a lesieb, druhé za podporu tradičnej rodiny. Vodiči sa museli zmieriť s dopravnými obmedzeniami v centre mesta, akcie sa totiž dotkli aj verejnej hromadnej dopravy. Polícia situáciu od začiatku monitorovala. Priebeh oboch akcií sme s vami sledovali online.

V Bratislave sa zišli sexuálne menšiny, vystúpila aj ombudsmanka
TASR/Michal Svítok

Online sme ukončili.

16:45 V súvislosti s verejnými zhromaždeniami v hlavnom meste nebol narušený verejný poriadok ani bezpečnosť. “Polícia situáciu monitorovala, pričom postupovala a prijímala adekvátne opatrenia na základe vývoja situácie v meste a do ukončenia verejného zhromaždenia a pochodu účastníkov sme nezaznamenali páchanie protiprávneho konania ani narušenie verejného poriadku,“ informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Dodala, že dopravu v centre mestskej časti Bratislava - Staré Mesto už obnovili.

duhovy-pride-1140-px-sita-diana-cernakova_0a000002-4f87-4259.jpg

16:30 Šiesty ročník pochodu Hrdí na rodinu podporili stovky ľudí aj s deťmi. Pochod chcel poukázať na to, že deti dokáže najlepšie vychovať muž a žena. Začal sa pred budovou parlamentu a skončil programom na Hlavnom námestí.
"Chceme ukázať radosť z rodiny, chceme ukázať, že otcovia sú pre rodiny nenahraditeľní, takisto maminy sú pre svoje deti nenahraditeľné, a bez rodín založených na manželstve muža a ženy, bez rodín, z ktorých sa rodia deti, nebude mať svet budúcnosť," uviedol Anton Chromík za Iniciatívu Hrdí na rodinu.

Cieľom podľa neho nebolo protestovať proti Dúhovému Pridu, ktorý sa tiež konal v Bratislave. "Cieľom je bez protestov ukázať radosť z rodiny... Ukázať, že nič lepšie pre deti ako otec a mama neexistuje. To je náš jediný cieľ, nič iné, nijaký protest, nijaký stret, len táto jediná myšlienka," povedal Chromík.

Deti podľa organizátorov túžia po otcovi a mame. "Hlboký vzťah muža a ženy, ktorý umožňuje narodenie detí a vytvára najlepšie a najbezpečnejšie miesto pre ich výchovu a rozvoj, si zaslúži výnimočné postavenie a starostlivosť," dodal Chromík.

15:55 Neďaleko od pochodu sexuálnych menšín sa zišli priaznivci tradičnej rodiny. Pozrite si, ako to vyzeralo počas 6. ročníka živej reťaze a pochodu s názvom Hrdí na rodinu na Hurbanovom námestí.

15:45 Dúhový pochod v Bratislave sa pomaly končí.

14:45 Dav sa pohol smerom do mesta.

14:18 Predvádzanie sa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej na Dúhovom pochode za mlčania Úradu vlády SR či verejne deklarovanej podpory Mostu-Híd pre takéto správanie sa ombudsmanky je nielen poburujúce, ale tiež otvorilo nový, zásadný ideologický konflikt vo vnútri koalície - otázku plnenia rozličných požiadaviek LGBTI, píše na svojom facebookovom profile poslanec NR SR a podpredseda Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška.

Prítomnosť ombudsmanky na Dúhovom Pride je podľa neho koaličnou fackou slušným ľuďom či priamo SNS. "Súdny človek rýchlo pochopí, že je asi málo pravdepodobné, aby chcel tandem Smer-SD a Most-Híd takýmto provokatívnym vyvolaním nového ideologického konfliktu stabilizovať súčasnú vládnu zostavu. Zdá sa preto, že tu bude iný plán," dodáva Jaroslav Paška.



14:10 Na pódiu už vystúpila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. „Sme zvrchovaný štát. Máme právo sami rozhodnúť, aký typ manželstva budeme akceptovať," vyhlásila. Slovensko nerešpektuje práva párov rovnakého pohlavia, prehliadanie ich existencie v roku 2017 je neakceptovateľné.

"Toto vyslovujem po analýze Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a slobôd," vysvetlila. Slovenská legislatíva neuznáva registrované partnerstvá. Patakyová vidí, že ochrana základných práv týchto ľudí v praxi naráža na prekážky. "Napríklad pri poskytovaní informácií v nemocniciach alebo v školách o deťoch či partneroch. Nemali by sme mať pochybnosti o tom, či je z hľadiska ochrany práv každého človeka prípustné, ak partneri nemajú právo dozvedieť sa o zdravotnom stave partnerky alebo partnera," uviedla.

a_0a000002-2be0-a6a8.jpg

14:00 Slovenská národná strana žiada, aby sa materstvo, rodičovstvo a rodinná politika stali prioritou tejto vlády. Ako povedala podpredsedníčka strany Eva Smolíková, národniari rešpektujú tých, ktorí sa zúčastňujú na Dúhovom pochode, ale zároveň zdôrazňujú, že takéto podujatia sú propagáciou hodnôt, ktoré by akékoľvek štátne inštitúcie nemali podporovať.

13:50 Reagovali aj kresťanskí demokrati. S témou homosexuálov podľa nich treba narábať uvážlivo, lebo má v sebe potenciál vzbudzovať nenávisť a Dúhový Pride je mimo tohto uvážlivého prístupu. „Všetci sme si rovní. My, kresťanskí demokrati, môžeme aj povedať, že všetci sme dietky Božie a Pán Boh nás má všetkých rovnako rád. Ak muž nechce bozkávať ženu alebo žena muža, tak potom im je zverená iná úloha ako plodiť deti. Doteraz ľuďom vyráža dych krása Čajkovského hudby, Caravaggiových obrazov, Turingovej geniality," píše KDH a dodáva, že kresťanskí demokrati nemôžu ustúpiť z ochrany prirodzených zákonov, ochrany manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy, a ani neustúpia.

13:40 Prejavy nenávisti, akých sme svedkami aj v súvislosti s dnešným pochodom, nemôžu mať v tolerantnej spoločnosti miesto. A už vôbec by v nej nemalo mať miesto zneužívanie menšín na politické ciele. Takto na Pride reagovala vo svojom facebookom statuse ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Ako dodala, môžeme mať rôzne názory k rôznym témam, aj téme LGBTI, ale bez nenávisti.

„Naša ústava chráni práva a dôstojnosť každého človeka. Bez ohľadu na to, či patrí k väčšine, alebo k niektorej z menšín. Všetci sme ľudia a občania toho istého štátu. Osvojiť si tento princíp a brať ho ako samozrejmú súčasť života považujem za jednu z najdôležitejších výziev, bez ktorej sa ako spoločnosť nepohneme ďalej,“ uviedla Žitňanská.


13:25 S oboma akciami sú spojené aj dopravné obmedzenia. Električky dnes nebudú jazdiť v čase od 10.00 h až do skončenia podujatí v úseku Vajanského a Rázusovho nábrežia. Centrum Starého Mesta Bratislavy úplne uzavreli pre autá v čase od 12.30 h do 16.00 h.

"Neprejazdná bude Štúrova ulica, križovatka Šafárikovho námestia, Vajanského a Rázusovho nábrežia," informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Dopravní policajti zabezpečujú odklon zo Špitálskej ulice cez Dunajskú ulicu, z Karadžičovej ulice zo smeru od Mlynských Nív na Landererovu ulicu a v smere od Nábrežia armádneho generála Ludvíka Svobodu na Staromestskú ulicu. "Autám, ktoré sa budú v tomto čase nachádzať v uzatvorenej zóne, ju policajti umožnia opustiť podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie," vysvetlila Mihalíková.

13:15 Pochod Hrdí na rodinu sa začína o 14.30 h pred Národnou radou SR. Má poukázať na to, že deti dokáže najlepšie vychovať muž a žena. "Akcia bude pokojná, bez veľkých slov, nejdeme protestovať, chceme pokojne ukazovať pravdu," uviedol Anton Chromík za Iniciatívu Hrdí na rodinu.

Deti podľa organizátorov túžia po otcovi a mame. "Hlboký vzťah muža a ženy, ktorý umožňuje narodenie detí a vytvára najlepšie a najbezpečnejšie miesto pre ich výchovu a rozvoj, si zaslúži výnimočné postavenie a starostlivosť," dodal Chromík.

13:05 Pride osobne podporila aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá vystúpi s príhovorom. "Ak zdieľame európske hodnoty postavené na rešpektovaní a ochrane základných práv, potom prirodzene musíme zabezpečiť uznanie a ochranu aj párov osôb rovnakého pohlavia," myslí si. Riešenie ich každodenných situácií vidí v zákonnej úprave. Farebnú prechádzku podporujú i mnohé ambasády na Slovensku.

13:00 Účastníci Dúhového Pridu sa zišli na Hviezdoslavovom námestí. Pochod má podľa organizátorov poukázať na prekážky, ktoré LGBTI komunita zažíva. Takisto chce upriamiť na potrebu uzákonenia partnerských zväzkov ľudí rovnakého pohlavia, aby sa v núdzi vedeli o seba navzájom postarať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok