Mladík, ktorý mal zabíjať v centre Barcelony, bol zastrelený

TA3 TASR ČTK
18.8.2017 12:28

Katalánsko sa spamätáva z teroristického útoku. Vodič dodávky vrazil v Barcelone do davu ľudí a zabil najmenej 14 osôb. O niekoľko hodín neskôr sa teroristi snažili zrážať chodcov v pobrežnom mestečku Cambrils. Napriek včasnému zásahu polície zahynula jedna osoba. Útočníkov zastrelili. Vodič dodávky bol medzi piatimi zastrelenými útočníkmi. Išlo zrejme o 17-ročného Moussa Oukabira.

Polícia v súvislosti s útokom zatkla štyri osoby. Po Španielovi z africkej enklávy Melilla a Maročanovi, ktorých zadržali v deň útoku, sú v rukách polície ďalšie dve osoby. Vodič dodávky bol medzi piatimi útočníkmi. Išlo zrejme o 17-ročného Moussa Oukabira.

Práve Moussa je podozrivý z toho, že riadil dodávku, ktorá zabila najmenej 14 ľudí. Krátko po útoku zverejnili španielske médiá fotografiu 28-ročného Drissa Oukabira. Muž ale sám prihlásil na polícii v meste Tipoll, kde žije. Oukabir policajtom povedal, že s útokom nemá nič spoločné a jeho pas, na ktorý si auto niekto vypožičal, mu pred pár dňami niekto ukradol.

Katalánsky minister vnútra Joaquim Form uviedol, že existuje spojitosť medzi útokom v Barcelone a nočným pokusom o atentát v meste Cambrils. Päť ozbrojencov tam pri snahe zraziť chodcov zranilo päť civilistov a jedného policajta. Jedna žena na následky zranení zomrela. Celá bunka je zrejme spojená aj s výbuchom v meste Alcanar, kde sa teroristi snažili premeniť plynové bomby na útočné zbrane. Pri explózii zahynul jeden človek a sedem ďalších sa zranilo.

Katalánsko vyhlásilo trojdňový štátny smútok. Španielsky premiér Mariano Rajoy uviedol, že teroristický čin islamistov si vyžaduje celosvetovú reakciu. Španielske úrady predtým informovali, že mŕtvi a zranení pochádzajú z 34 krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok