Rusko pripravuje amnestiu k stému výročiu boľševickej revolúcie

TA3 ČTK
17.8.2017 07:20

V Rusku bude vyhlásená nová veľká amnestia, ktorú Kremeľ pripravuje k novembrovému 100. výročiu boľševickej revolúcie. Oznámil to ruský spravodajský server Znak a správu potvrdil šéf prezidentskej rady pre ľudské práva Michail Fedotov. Amnestia bude vraj vyhlásená koncom roka, niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na marec budúceho roka.

Rusko pripravuje amnestiu k stému výročiu boľševickej revolúcie
SITA/AP

V Rusku boli v minulých rokoch vyhlásené dve amnestie, pri ktorých sa dostali na slobodu tisíce odsúdených vrátané niektorých odporcov režimu. V roku 2013 Kremeľ amnestoval osoby s menším previnením pri príležitosti 20. výročia prijatia ruskej ústavy, v roku 2015 nasledovala amnestia k 70- výročiu víťazstva SSSR nad nacistickým Nemeckom. Vtedy sa dostali na slobodu aj dve väznené členky škandálnej skupiny Pussy Riot.

O pripravovanej amnestii ruská tlač špekulovala už dávnejšie. V máji sa objavili informácie, že amnestia by sa týkala nielen kriminálnych deliktov, ale aj administratívnych trestov vrátane postihov za  usporadúvanie nepovolených demonštrácii. Trestom väzenia bývajú v Rusku často vystavení aj opoziční aktivisti za usporadúvanie, úradmi nepovolenými, demonštrácií alebo aj za účasť na nich.

O amnestii môže podľa ruskej ústavy rozhodnúť jedine hlava štátu. Návrh príslušného dekrétu už vraj leží na stole v kancelárii Vladimira Putina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok