Po výprave s tragickým koncom našli vyše storočný dezert

TA3 ČTK
13.8.2017 11:53

Britský polárnik Robert Falcon Scott po sebe na Antarktíde zrejme zanechal nečakané dedičstvo: po 106 rokoch objavili na Myse Adare reštaurátori starých artefaktov zmrznutý ovocný koláč, ktorý údajne patril jeho výprave.

Po výprave s tragickým koncom našli vyše storočný dezert
SITA/AP

Pochúťka, ktorá bola v zhrdzavenej krabici zabalená do pôvodného obalu britskej značky sladkostí Huntley and Palmers, bola údajne v zachovalom stave a podľa všetkého aj jedlá. Nájdená bola v najstaršej stavbe na kontinente, chate postavenej tímom nórskeho prieskumníka Carstena Borchgrevinka v roku 1899, ktorú využil Scott na prelome roku 1911 a 1912 počas expedície Terra Nova.

Scottova výprava dosiahla južný pól o mesiac neskôr ako Nór Roald Amundsen. Scott a štyria členovia jeho expedície však zahynuli pri nepriaznivom počasí na ceste späť. Ich mŕtve telá našla záchranná výprava až o trištvrte roka neskôr.

Nájdený ovocný koláč bol v tom čase v Británii veľmi obľúbenou sladkosťou, upozornila novozélandská reštaurátorka Lizzie Meeková. Z Borchgrevinkovej chaty vyzdvihli reštaurátori za viac ako jeden rok už cez 1500 predmetov, z ktorých sa dobre zachovalo oblečenie a nástroje, naopak väčšina potravín bola v značnom rozklade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok