Priamo medzi dovolenkármi sa vylodil čln plný utečencov

TA3 ČTK
10.8.2017 17:25

Turisti na pláži v Južnom Španielsku boli svedkami pristátia člnu s niekoľkými desiatkami afrických utečencov. Skôr ako sa Afričania rozpŕchli, niekto situáciu zachytil na video, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach.

Priamo medzi dovolenkármi sa vylodil čln plný utečencov
Youtube/Toxic Male

Plavidlo prekonalo Gibraltársky prieliv

Turisti na pláži v Južnom Španielsku boli svedkami pristátia člnu s niekoľkými desiatkami afrických utečencov. Skôr ako sa Afričania rozpŕchli, niekto situáciu zachytil na video, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach.

Všetko sa odohralo na pláži Playa de los Alemanes, pri mestečku Zahara de los Atunes blízko Cádizu. Plavidlo prekonalo Gibraltársky prieliv. Podľa úradov sa zvyšuje príliv utečencov do Španielska a tento rok by ich do tejto západoeurópskej krajiny mohlo doraziť viac než do Grécka. Za prvých šesť mesiacov sa do Európy z Afriky a Blízkeho východu dostalo milión utečencov, z ktorých väčšina prekonala more. Celkovo je to takmer o 60 percent menej než za rovnaké obdobie v minulom roku.

Hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Joel Millman povedal, že do 6. augusta do Španielska prišlo 8183 utečencov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku trojnásobok. Do Grécka do tohto dátumu prišlo tento rok 11 700 ľudí. Zatiaľ čo minulý rok na ceste do Španielska za celý rok zahynulo 128 ľudí, za prvý polrok tohto roku to bolo, už 120 osôb.

Počet žiadateľov o azyl klesá

Podľa odborníkov, Afričania v poslednej dobe volia čo najlacnejší spôsob, ako sa dostať do Európy, mnohí plávajú v primitívnych lodiach alebo na osobných motorových člnoch určených pre jednu alebo dve osoby. Najpopulárnejšia je stále takzvaná líbyjská trasa, ktorá končí v Taliansku. Pribúda ale ľudí, ktorí vyrážajú z Maroka, a pre tých je bližšie Španielsko.

Podľa španielskych úradov sa pokúsilo 700 ľudí dostať do španielskej severoafrickej enklávy Ceuta, ale ani jednému sa to nepodarilo.

Rakúske ministerstvo vnútra oznámilo, že o azyl v Rakúsku od začiatku roka požiadalo cez 14 600 ľudí. V porovnaní s minulým rokom je to zhruba polovica. Najväčšiu skupinu medzi nimi tvoria Sýrčania 2137, za nimi sú Afgánci, Pakistánci, Rusi, Nigérijci, Iračania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok