V Bratislave má pribudnúť ďalší most, investor žiada o špeciálny štatút

TA3 TASR
3.8.2017 14:04

Po developerovi HB Reavis žiada vládu o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Ten by mal zjednodušiť a urýchliť procesy súvisiace s rozvojom nového centra hlavného mesta na oboch stranách Dunaja.

V Bratislave má pribudnúť ďalší most, investor žiada o špeciálny štatút
Facebook.com/Viliam Šuška

Prepojenie Starého Mesta s Pertžalkou

V rámci konceptu Spojená Bratislava chce developer preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou je aj nový peší most a električkové trate. „Radi by sme v Bratislave v časovom horizonte päť až 10 rokov videli vyrásť nové moderné centrum na oboch stranách rieky, ktoré konečne využije potenciál Dunaja a bude predstavovať prirodzené pokračovanie Starého Mesta. Rieka sa z rozdeľujúceho prvku zmení na prvok spájajúci,“ uviedol počas predstavenia konceptu novinárom predseda predstavenstva J&T Real Estate Peter Korbačka.

Spoločnosť plánuje dobudovať projekty na ľavom aj pravom brehu Dunaja a prepojiť Staré Mesto s Petržalkou novým verejným priestorom. V Petržalke tak chce vytvoriť dostatok pracovných príležitostí, aby tisíce ľudí z tejto mestskej časti nemuseli cestovať za prácou do iných štvrtí.

Nábrežie na ľavej strane rieky je už dnes zastavané projektmi River Park, Zuckermandel a Eurovea. Práve polyfunkčný komplex Eurovea by sa mal v najbližšom období rozšíriť smerom k mostu Apollo. Dokončiť sa má tiež zóna Panorama City a vybudovať projekt Klingerka.

Nové električkové trate

Na pravej strane má vyrásť nová štvrť v rozvojovej zóne Nové Lido, ktorá si vyžaduje zmenu územného plánu. Súčasťou konceptu je tiež vybudovanie mosta pre peších krížom cez Dunaj, ktorý bude spájať námestie v Novom Lide so Slovenským národným divadlom.

Koncept Spojená Bratislava počíta s prepojením všetkých funkcií od bývania cez administratívu, rekreáciu, kultúru a šport až po cestovný ruch. Vzniknúť by malo 254.000 m2 kancelárskych priestorov, 4200 nových bytov aj nové kongresové centrum s kapacitou 1700 návštevníkov. Z približne 15 hektárov verejných priestorov majú 4 hektáre tvoriť námestia a promenáda, 6 hektárov zeleň a na ďalších 4 hektároch budú športové zariadenia.

Na vlastné náklady mieni developer vybudovať približne 4,2 kilometra nových električkových tratí Ružinovskej a Petržalskej radiály, konkrétne 2,7 kilometra v úseku Košická a 1,5 kilometra v úseku Petržalka. Stáť by to malo 60 miliónov eur a hotové by mali byť do roku 2022.

Chcú urýchliť proces

Spoločnosť požiadala o štatút významnej investície. Kritérium minimálnych investičných nákladov vo výške 100 miliónov eur podľa jej zástupcov výrazne prekročí, keďže celkový objem investície má dosiahnuť zhruba 1,2 miliardy eur. Problémom nie je ani vytvorenie 300 pracovných miest.

Developer tvrdí, že sa týmto krokom nechce vyhnúť plateniu poplatku za rozvoj. Jeho výšku vyčíslil na 15 miliónov eur, pričom do infraštruktúry plánuje investovať 74 miliónov eur. Štatút žiada z dôvodu urýchlenia a uľahčenia povoľovacieho procesu.

„Bratislava, aby bola konkurencieschopná, sa musí rozvíjať bez ohľadu na to, či bude nejaká významná investícia schválená, alebo nie. Tie priestory, okolo ktorých dnes všetci chodíme, by sme mali pretvoriť tak, aby sme chodili tam, a nie okolo. Aj v prípade, ak nebude významná investícia schválená, budeme pokračovať v našich plánoch tak, ako sme si predsavzali,“ zdôraznil výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok