Danko žiada Plavčana, aby vypísal pre vysoké školy novú výzvu na eurofondy

TA3 SITA TASR
3.8.2017 16:50

Po letnej prestávke opäť zasadla koaličná rada. Koaliční lídri sa venovali téme výstavby diaľníc a rýchlostných komunikácií. Zároveň potvrdili, že budú pokračovať vo výstavbe R2. Diskutovali aj o platoch učiteľov a čerpaní eurofondov. Jedným rozhodnutím z koaličnej rady je aj to, že predseda SNS Andrej Danko odporučí ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi, aby zastavil výzvu na eurofondy pre podnikateľov.

Nerovný súboj škôl a súkromníkov

Pri čerpaní eurofondov na výskum by mali nastať zmeny. Predseda parlamentu navrhuje, aby sa problematická výzva na dlhodobý strategický výskum a vývoj zrušila. Pre vysoké školy sa má vypísať nová výzva. Uviedol to po rokovaní Koaličnej rady.

„Musíme nastaviť nové kritériá pri vyhodnocovaní projektov z hľadiska toho, aby sme dosiahli efektívnejšie čerpanie týchto finančných zdrojov priamo pre vysoké školy, priamo pre tých, ktorí naozaj toto bremeno na sebe majú,“ uviedol Danko. Problém podľa neho je, že vo výzve na dlhodobý strategický výskum a vývoj súťažili spolu s vysokými školami a Slovenskou akadémiou vied aj súkromné spoločnosti, ktoré sú podľa neho dravé. Vznikajú tak nepokoje.

Výzva na dlhodobý výskum a vývoj by sa tak mala zrušiť. „V najbližších hodinách odporučím ministrovi školstva úplné prehodnotenie čerpania eurofondov a zastavenie tej výzvy, ktorá môže z hľadiska čerpania nasmerovať tieto financie k súkromným spoločnostiam,“ dodal Danko. Ministra už požiadal, aby pripravil osobitnú výzvu iba pre vysoké školy, ktorá by sa mala spustiť v priebehu septembra a októbra.

Danko zdôraznil, že ak by sa ukázala priama korupcia alebo zlý úmysel ministra Petra Plavčana, už by nebol na svojom poste. „Ani ja, ani nikto iný nie sme prirastení k žiadnej stoličke. Sú procesy, v ktorých ho riadim a k tomu sa hlásim. Určite nevstupujem do procesov rozhodovania, do procesov výberov, ale mám právo strategicky rozhodnúť, že áno, požadujeme viac financií pre vysoké školy,“ dodal Danko.

Nahlasujte korupciu, vyzýva Fico

Robert Fico uviedol, že je dôležité zrušiť druhú výzvu na podporu výskumu, čo bude odporúčať Danko Plavčanovi. Čo sa týka prvej výzvy, Európska komisia ju preskúma a skontroluje. Fico očakáva od ministra školstva, že urobí tlačovú konferenciu, kde veci vysvetlí.

Fico opäť vyzval verejnosť, aby sa nebála nahlasovať korupciu a netransparentné konanie, vďaka ktorému môžu konať polícia či súdy. Zdôraznil však, že je neskoro, keď človek hovorí do médií, že úradník chcel "všimné". Takéto vyjadrenie podľa neho nemá pre orgány činné v trestnom konaní žiadnu hodnotu, keďže to je tvrdenie proti tvrdeniu. Fico vyzval ľudí, že korupciu treba nahlasovať v procese.

Hnutie OĽaNO minulý týždeň vyzvalo predsedu SNS Andreja Danka, aby sa jeho strana vzdala rezortu školstva pre závažné zlyhania v riadení eurofondov na vedu a výskum. K výzve na odobratie rezortu strane SNS sa pripojilo aj Kresťanskodemokratické hnutie. Strana Sloboda a Solidarita vyzvala ministra školstva Petra Plavčana na okamžité odstúpenie z funkcie.

Kauza, ktorá sa týka podpory výskumu z eurofondov, trvá od prvej polovice júla. Výskumné univerzity a Slovenská akadémia vied najprv žiadali ministra školstva Petra Plavčana o prehodnotenie výsledkov pri hodnotení projektov v rámci výzvy na financovanie dlhodobého strategického výskumu.

Plavčan o rezignácii neuvažuje

Univerzity a SAV reagovali na to, že v rámci výzvy za 300 miliónov eur nedostal ani jeden projekt univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumných centier výskumných univerzít a ústavov SAV finančnú podporu. Strana SaS následne kritizovala, že príspevky na vedu a výskum rozdelili vo výzve netransparentne, v rozpore s pravidlami a podľa medializovaných informácií mohlo dôjsť aj ku korupcii.

Poslanec za SaS Branislav Gröhling sa odvolával na medializovanú informáciu, podľa ktorej jeden z neúspešných uchádzačov vo výzve hovoril o členovi komisie, ktorý z dotácie chcel províziu 20 percent. Gröhling upozornili aj na to, že podporu 5,9 milióna eur získala napríklad spoločnosť, ktorá mala za minulý rok obrat iba 7 333 eur. Poskankyňa OĽaNO Veronika Remišová upozorňovala aj na konflikt záujmov. Odvolávala sa na informáciu, že jeden z hodnotiteľov projektov vo výzve na podporu výskumu a vývoja sedí vo vedení inštitúcie, ktorá do súťaže prihlásila viaceré projekty.

Peter Plavčan vyhlásil, že vyzýva Európsku komisiu na preverenie procesu rozdeľovania eurofondov a žiada ju o zhodnotenie a preverenie výzvy zameranej na podporu Dlhodobého strategického výskumu a vývoja. Dodal, že o rezignácii neuvažuje. Rezort školstva podľa neho sám iniciatívne preveruje procesy rozdeľovania dotácií a kontrolu uzavretej výzvy na podporu Priemyselných výskumno-vývojových centier automaticky vykoná aj Najvyšší kontrolný úrad.

K diskusii týkajúcej sa Operačného programu Výskum a inovácie sa vyjadrila aj spoločnosť Eustream: "Spoločnosť Eustream dňa 1. augusta 2017 poskytla odpovede na otázky denníka Sme, ktoré sa týkali Operačného programu Výskum a inovácie. V stanovisku spoločnosti Eustream sa nenachádzala žiadna zmienka o úplatku či inej forme korupcie. To, že Eustream má vážne výhrady voči priebehu výzvy z Operačného programu, neznamená, že spoločnosť bezprostredne zaznamenala korupčné správanie. Vzhľadom na významné spolitizovanie celého prípadu a publikované špekulatívne závery, sa k veci ďalej vyjadrovať nebudeme."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok