Útočník z Hamburgu bol známy ako islamista, úrady o ňom vedeli

TA3 TASR
29.7.2017 14:05

Nemecké úrady vedeli o tom, že muž útočiaci v piatok v supermarkete v Hamburgu preukazoval pred týmto činom známky radikalizácie.

Muž bol známy ako islamista a pod týmto označením bol vedený v záznamoch, informoval senátor mesta Hamburg pre vnútro Andy Grote. Vyšetrovatelia teraz pátrajú po motíve, ktorý ho naviedol k tomuto činu. Niektoré dôkazy naznačujú, že v jeho prípade išlo o náboženskú motiváciu, úlohu tiež podľa informácií polície zohrala mužova "psychická labilnosť", dodal.

Grote zároveň potvrdil, že nikto zo šiestich zranených nie je v ohrození života. Podľa senátora to bol "úbohý, odporný skutok", ktorého sa dopustila osoba, ktorá zjavne hľadala v Nemecku ochranu. "Mohlo sa to stať komukoľvek z nás," povedal. Úrady tiež vedeli o jeho kontaktoch s islamskými fundamentalistami, útok ale nečakali.

Dvadsaťšesťročný muž vstúpil v piatok popoludní do supermarketu vo štvrti Barmbek a začal útočiť na náhodných okolostojacich, pričom zabil 50-ročného Nemca a zranil 50-ročnú ženu a štyroch mužov vo veku 19 až 64 rokov. So zraneniami skončil aj 35-ročný muž, keď sa snažil útočníka zadržať. Páchateľ, ktorý má byť rodákom zo Saudskej Arábie, utrpel ľahké poranenia, keď ho ľudia premohli a odovzdali polícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok