Pre Kotlebovo pohoršenie festival stratil dotácie, podporí ho Maďarič

TA3 TASR
25.8.2017 18:25

Ministerstvo kultúry podporí festival Divadelná Chalupka, na organizáciu kultúrneho podujatia prispeje sumou 3000 eur. O príspevku pre Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno, ktorý podujatie v septembri spoluorganizuje, rozhodol minister kultúry Marek Maďarič v reakcii na to, že vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja pozastavilo dotáciu schválenú poslancami kraja.

Pre Kotlebovo pohoršenie festival stratil dotácie, podporí ho Maďarič
SITA/Marek Mrviš

"Záleží mi na tom, aby sa festival, ktorý má pred sebou 13. ročník, uskutočnil. Preto som sa ho v situácii, ktorá vznikla, rozhodol finančne podporiť," povedal na margo svojho rozhodnutia minister kultúry.

Riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík uviedol, že za nepodpísaním uznesenia o dotácii vo výške približne 1700 eur sú "posledné skúsenosti s divadelným súborom". "Predseda BBSK Marian Kotleba bol zvolený, aby ochraňoval a presadzoval tradičné hodnoty a preto v tomto prípade využil svoju zákonnú právomoc a uznesenie o dotácii z verejných zdrojov nepodpísal," uviedol Uhrík.

Spor Kotlebu s divadelným súborom sa odvíja od 14. marca 2016, keď hru Kováči, ktorú si BBSK objednal k slávnostnému oceňovaniu učiteľov kraja, predseda BBSK v polovici predstavenia zrušil. Dôvodom mali byť vulgarizmy a hanlivé výrazy na adresu Slovanov a Slovákov. Na organizáciu festivalu, ktorý sa koná od roku 2005, doteraz prispieval samosprávny kraj pravidelne. Festival ponúka prehliadku ochotníckych aj profesionálnych súborov zo Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok