Svet spoznal nového najbohatšieho človeka, zosadil Billa Gatesa

TA3 ČTK
27.7.2017 18:16

Svet má nového najbohatšieho človeka. Stal sa ním zakladateľ internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Na tomto poste vystriedal zakladateľa softvérovej spoločnosti Microsoft Billa Gatesa. O rebríčku informovala finančná televízia CNBC.

Svet spoznal nového najbohatšieho človeka, zosadil Billa Gatesa
SITA/AP

Televízia vychádzala z prepočtov na základe rastu cien akcií Amazonu. Podľa nich prekročila hodnota majetku Jeffa Bezosa 90 miliárd dolárov. 53-ročný Bezos vlastní približne 17 percent akcií Amazonu. Ich cena vzrástla od začiatku roka na newyorskej burze asi o 40 percent a súčasné obchodovanie začala ďalším rastom.

Akcie Microsoftu naopak oslabili, čím sa hodnota majetku Billa Gatesa pohybovala na úrovni 89 miliárd dolárov. Na začiatku roka bol pritom Bezos až štvrtým najbohatším mužom na svete, upozorňuje agentúra Bloomberg.

Amazon je najväčším internetovým obchodom na svete. Firma spustila internetový predaj v roku 1995 a spočiatku ponúkala najmä knihy. Na burzu vstúpila v roku 1997 s cenou 18 dolárov za akciu. V súčasnosti cena ich akcií presahuje 1000 dolárov, do roku 2000 firma už trikrát uskutočnila štiepenie akcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok