Trump transsexuálov v armáde nechce, obáva sa rozvratu

TA3 TASR ČTK
26.7.2017 17:13

Biely dom nedovolí, aby v americkej armáde pôsobili v akejkoľvek úlohe transgender osoby, teda ľudia, ktorí prekonali zmenu pohlavia. Na twitteri to oznámil prezident USA Donald Trump. Rozhodnutie zdôvodnil vysokými lekárskymi nákladmi a možným rozvratom v ozbrojených silách.

Najskôr pozastavenie, teraz stopka

"Po konzultácii s mojimi generálmi a vojenskými expertmi vezmite, prosím, na vedomie, že vláda Spojených štátov neprijme do služby v armáde transgender osoby a ani im nedovolí v akejkoľvek úlohe v armáde USA slúžiť," napísal prezident. Americká armáda sa podľa neho "musí sústrediť na rozhodné a drvivé víťazstvo a nemôže byť zaťažená ohromnými zdravotnými náklady a rozvratom, ktorý by zmena pohlavia v armáde vyvolala," uviedol Trump vo twitteri.

 

Transgender osoby mohli slúžiť v ozbrojených silách USA od minulého roka, keď vtedajší minister obrany Ashton Carter zrušil dovtedy platný zákaz. Armádne velenie síce v júni oznámilo, že prijímanie transgenderových osôb pozastavuje, títo ľudia však ďalej v ozbrojených silách slúžili. Podmienkou bolo, že sa zvoleným pohlavím žijú aspoň poldruha roka.

Zmena pohlavia i hormonálna terapia

Americká Snemovňa reprezentantov ovládaná republikánmi predminulý týždeň len tesne odmietla návrh, aby ministerstvo obrany prestalo financovať vojakom operáciu zmeny pohlavia a hormonálnu terapiu. Praxi zaviedla vláda predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Podľa amerických štúdií pôsobí v americkej armáde v aktívnej službe 2500 až 7000 transgenderových osôb, v armádnych zálohách potom ďalších 1500 až 4000.

Najznámejšou transsexuálnou osobou v americkej armáde bola Chelsea Manning, ktorá ešte ako vojak Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks tajné armádne a diplomatické dokumenty. Odpykala si sedem rokov vojenského väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok