Poliaci protestujú už vyše týždňa proti kontroverznej reforme súdnictva

TA3 TASR
24.7.2017 00:01

Tisíce Poliakov protestovali už ôsmy deň po sebe proti plánu vládnej strany Právo a spravodlivosť, ktorý by drasticky obmedzil nezávislosť súdnictva. Protestujúci vnímajú kroky PiS ako útok na demokratické základy Poľska a obviňujú lídra strany Jaroslawa Kaczyňského z autoritárskeho správania s cieľom "zabetónovať" si moc.

Poliaci protestujú už vyše týždňa proti kontroverznej reforme súdnictva
SITA/AP

Výzva pre Dudu

Ľudia sa večer zhromaždili pred prezidentským palácom v hlavnom meste Varšava, kde mávali vlajkami Európskej únie a Poľska. Vyzvali prezidenta Andrzeja Dudu, aby vetoval sporný návrh zákona, ktorý by umožnil vládnej strane kontrolu nad najvyšším súdom a ostatnými zložkami justície. Poľské médiá informovali, že protesty sa konajú aj v ďalších mestách po celom Poľsku a Európe.

Návrh zákona v uplynulých dňoch rýchlo schválili obe komory poľského parlamentu a teraz čaká na podpis prezidenta Dudu, potom vstúpi do platnosti. Legislatívu zameranú spornú reformu súdnictva kritizuje tiež poľská opozícia a lídri Európskej únie.

EÚ sa nemôže nečinne prizerať

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans tento týždeň varoval, že Brusel je už veľmi blízko k tomu, aby pozastavil Poľsku hlasovacie práva v rozhodovacom procese EÚ z dôvodu porušenia princípov právneho štátu.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas takisto vyhlásil, že uvíta prípadné sankcie Európskej únie proti Poľsku za spornú reformu justície, ktorú sa poľská vláda chystá zaviesť. Minister pre nemecký týždenník Bild am Sonntag povedal, že "nezávislosť súdnictva v Poľsku je ohrozená".

Maas zdôraznil, že "ten, kto si tak málo ctí právny poriadok, sa musí zmieriť s tým, že sám seba politicky izoluje". A dodal, že "EÚ nemôže len tak stáť a nečinne sa prizerať. Právny poriadok a demokracia sú základom EÚ".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok