Modrookého robota neobmedzuje gravitácia, poletuje po vesmírnej stanici

TA3
23.7.2017 20:07

Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice získala novú posilu. Japonská vesmírna agentúra im poslala dron s modrými očami, ktorý ich sleduje na každom kroku.

Modrookého robota neobmedzuje gravitácia, poletuje po vesmírnej stanici
JAXA/NASA

Pomáha s filmovaním

Japonská vesmírna agentúra JAXA poslala astronautom na ISS dron vybavený kamerou a hneď zverejnila prvé výsledky jeho práce. Posádka doteraz trávila dokumentovaním činností na kameru až desatinu svojho času. Úlohou guľatého robota je odbremeniť ju, aby sa mohla venovať dôležitejším činnostiam.

Robot pripomínajúci udivenú hlavu komixovej postavičky sa volá oficiálne Int-Ball, ale svojim milým výzorom si rýchlo získal sympatie. Nadšenci vesmírneho výskumu tvrdia, že nepotrvá dlho, kým mu posádka vymyslí neformálnejšie meno.

Nezavadzia posádke

Dron sa dokáže samostatne a plynule pohybovať v prostredí s nulovou gravitáciou, kontrolu nad ním môže v prípade potreby prevziať podporný pozemný tím. Hlavnou výhodou milej japonskej gule je práve to, že posádka s ňou nemá žiadnu starosť a ani jej nezavadzia. Objekt veľkosti menšieho melónu lieta okolo hláv astronautov a v takmer v reálnom čase prináša zábery z Medzinárodnej vesmírnej stanice. Medzi dvoma modrými „očami“ je šošovka kamery, takže astronauti sa dokážu hneď zorientovať, kam sa Int-Ball pozerá.

Robotického pomocníka vytvorili Japonci s pomocou 3D tlačiarne. Mikrogravitáciu zvláda vďaka podpore 12 malých vrtúľ, gyroskopu, senzorom a trojosovému riadeniu. V budúcnosti sa počíta s tým, že guľatý robot dokáže viac ako len zachytávať bežný chod stanice. Mohol by sa viac podieľať na kontrole dodávok alebo pomôcť ako opravár.

Robonaut 4

Nejde o prvého robota s humanoidnými črtami na ISS. Z dielne Američanov vyšiel Robonaut, ktorý pripomína človeka v skafandri. Na palube je stále v akejsi testovacej fáze a z času a čas ho pripoja na zdroj energie, aby pomáhal. Podobný stroj človeka by mohol v budúcnosti bádať priamo na povrchu cudzích planét.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok