Cestu pod Strečnom zrejme otvoria skôr, povolia aj prejazdy

TA3 TASR
19.7.2017 14:51

Pôvodne plánovaný čas uzávery cesty I/18 pod Strečnom bude pravdepodobne kratší, počas uzávery dočasne povolia na zvláštne povolenie prejazd kamiónov z Kysúc na Oravu a opačne cez Starú Bystricu a Oravskú Lesnú. Po skončení zasadnutia krízového štábu to povedal prednosta Okresného úradu v Žiline Michal Lavrík.

Vydajú špeciálne povolenia

„Práce na hradnom brale v čase mimoriadnej situácie trvajú aj naďalej až do odvolania. Predpokladáme, že čas uzávery bude kratší ako dva týždne. Počas tohto obdobia sa budú odstraňovať zvyšky uvoľnených skál a napadaná sutina. Sú tam ešte kritické miesta, ktoré nie sú také veľké, ako bralo, ktoré spadlo na cestu,“ doplnil Lavrík.

Režim kamiónovej dopravy na obchádzkovej trase z Oravy cez Kysuce cez Vychylovku bude podľa neho riešený formou špeciálnych povolení pre dopravcov a pre firmy, ktorých sa to bytostne dotýka.

„Nie pre iné dopravné spoločnosti. Určite to nebude slúžiť ako tranzit, bude to len v prípade mimoriadnej situácie pre tento účel a len na prepravu firiem, ktoré sú touto mimoriadnou situáciu dotknuté,“ priblížil Lavrík s tým, že špeciálne povolenie bude vydávať Okresný úrad v Žiline.

youtube.com/Vladimír Pallo

Uvoľnil sa 100-tonový masív

Frekventovanú cestu I/18 popod hrad Strečno, ktorá spája Žilinu s Martinom, v nedeľu 16. júla neplánovane uzavreli. Hrozilo, že z nesanovanej časti brala sa uvoľní približne 100-tonový skalný blok. Predpokladaná uzávera cesty bola plánovaná do 30. júla. V utorok vo večerných hodinách sa však skalný blok uvoľnil.

"Po očisťovaní a skúšaní pohybov bloku nastala až kritická situácia, že sa nám celý ten blok začal hýbať. Stalo sa to, čo sme nechceli, že spadol na jedenkrát. Obávali sme sa, že by mohol celý spadnúť na komunikáciu a porušiť ju. Našťastie sa rozbil na menšie kusy," informoval projektový manažér pri sanáciách na brale Strečno Branislav Prelovský.

Zákaz pre chodcov i cyklistov

Na konci júna spadlo z pôvodne nesanovanej časti brala niekoľko skál. Výsledky geotechnického prieskumu následne ukázali, že pre kritickú situáciu v nesanovanej časti brala je potrebné vyhlásiť na území obce Strečno mimoriadnu situáciu, tá trvá až do odvolania.

Prelovský pripomenul, že pracovníci ihneď začali so zaisťovacími prácami. Aby ochránili vozovku pred padajúcimi skalami, pod skalný blok, ktorý je potrebné odstrániť, naviezli vrstvu štrku.

Cestu I/18 popod hrad uzavreli pre sanáciu v nedeľu 16. júla od 8.00 h, cesta je uzavretá v smere od Žiliny pred parkoviskom pod hradom Strečno a v smere od Vrútok za Dubnou Skalou v mieste obojstranného parkoviska. Zákaz platí i pre chodcov a cyklistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok