Dobytie Mósulu je otázkou niekoľkých hodín, informuje armáda

TA3 ČTK
8.7.2017 15:35

Dobytie celého irackého mesta Mósul z rúk bojovníkov organizácie Islamský štát je podľa irackej armády otázkou niekoľkých hodín. Desiatky irackých vojakov v Mósule už nečakajú na formálne oznámenie víťazstva a oslavujú na ruinách mesta, z ktorého pred tromi rokmi IS urobil svoju symbolickú hlavnú baštu.

Agentúra AP v piatok informovala, že IS v Mósule ovláda posledný kilometer štvorcový územia. Armáda podľa piatkových správ odhadovala, že na mieste zostalo niekoľko stoviek členov IS, hlavne zahraničných bojovníkov. Tí ale bojovali do poslednej chvíle urputne o každý meter.

Porážku samozvaného Islamského štátu vyhlásil už minulý týždeň predseda irackej vlády Hajdar Abad, keď iracké jednotky dobyli v historickom centre ruiny symbolickej mešity An-Núrí. Práve z nej vyhlásil vodca IS abú Bakr Bagdádí v roku 2014 na dobytých územiach v Iraku a Sýrii kalifát. Slávnu mešitu z 12. storočia, ktorá mala naklonený minaret, radikáli z IS sami vyhodili do povetria už 21. júna.

mosul-mesto-irak-1140-px-sita-ap_0a000002-df3b-afaf.jpg

Členovia IS obsadili vtedy druhé najväčšie iracké mesto Mósul v júni 2014. Ofenzívu za jeho znovudobytie začala iracká armáda vlani na jeseň. V januári dostala pod kontrolu jeho východnú časť a od februára bojuje o západnú, viac zaľudnenú časť. Od začiatku ofenzívy z Mósulu utieklo cez 900.000 ľudí, čo bola asi polovica predvojnovej populácie mesta. Tisíce ľudí počas ofenzívy zomreli a mesto bolo značne zdevastované.

Podľa OSN vyjde obnova základnej infraštruktúry Mósulu na viac ako miliardu dolárov. Zatiaľ čo vo východnom Mósule by mohla byť sieť vodovodov, kanalizácie, elektrických káblov, rovnako ako škôl a nemocníc opravená do dvoch mesiacov, v západnej časti mesta to bude podľa odhadov OSN trvať dlhšie ako rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok