Radi sa opaľujete, ale bojíte sa rakoviny? Vedci našli riešenie

TA3
24.6.2017 09:55

Letné horúčavy sú opäť tu. Na brehoch slovenských jazier či na kúpaliskách sa vyskytuje množstvo ľudí, ktorí sa snažia chytať bronz aj na ostrom slnku, hoci vedia, že je to nebezpečné. Čo však robiť, ak sa vám opálená pokožka páči, ale bojíte sa rakoviny? Vedcom sa podarilo nájsť odpoveď.

Radi sa opaľujete, ale bojíte sa rakoviny? Vedci našli riešenie
SITA/Rohan Kelly/Daily Telegraph, World Press Photo via AP

Ochrana stmavnutím

S nadmerným slnením sa spája riziko vzniku melanómu, čiže zhubného nádorového ochorenia buniek, ktoré zodpovedajú za produkciu kožného pigmentu. Melanómy môžu vzniknúť kdekoľvek, ale často vznikajú pri materskom znamienku. Rakovina kože je najčastejšie sa vyskytujúcou rakovinou a jednoznačným vinníkom je UV žiarenie. Často môže mať rýchly spád a skončiť až smrťou.

Ak je však pokožka už opálená, môže poskytovať mnoho výhod. Okrem estetickej stránky je to paradoxne práve ochrana pre UV žiarením. Je to aj dôvod, pre ktorý majú ľudia žijúci v teplých krajinách väčšinou tmavšiu pokožku a vlasy.

Iste, existuje aj falošné opálenie pomocou nástreku, to však neposkytuje žiadnu zdravotnú výhodu.

mideast-emirates-f1-gp-auto-racing-fa4c17baf5454b1db2670fe33a82d23f_0a000002-d705-2202.jpeg

Máme päťkrát hrubšiu kožu

Tím z Massachusetts General Hospital sa najnovšie pochválil objavom, ktorým je inová látka podporujúca produkciu melanínu - teda prirodzenej ochrany pred UV žiarením. "Našim skutočným cieľom je nová stratégia na ochranu kože pred UV žiarením a pred rakovinou," prezradil David Fisher pre BBC.

Pred 11 rokmi Fischer prišiel na to, že rastlinný extrakt forskolin môže spôsobiť "opálenie" červenej kože myší bez toho, aby sa museli vystaviť škodlivému UV žiareniu. Problém bol v tom, že to nefungovalo na ľuďoch. Naša koža je päťkrát hrubšia ako myšia.

Lepšie výsledky dosiahli až teraz. Upravenú látku už vyskúšali na myšiach a aj ľudských kožných vzorkách a v takýchto testovacích podmienkach systém fungoval. Výsledky dokonca naznačujú, že umelé opálenie bude celkom účinné aj pri ryšavých ľuďoch, ktorí sú inak veľmi náchylní na spálenie sa. Nie je ešte jasné, či látka dokáže zmeniť farbu ich vlasov, ale vlasové folikuly sú zrejme príliš hlboko.

Kombinácia s opaľovacím krémom

Teraz vedci dokonca uvažujú skombinovať látku s opaľovacím krémom. Výsledkom by mohla byť zvýšená ochrana pred slnečným žiarením aj to, že sa ľudia, ktorí chcú mať hnedú pokožku, nebudú musieť vystavovať slnku tak intenzívne ako doteraz.

Vedľajším efektom tejto látky môže byť aj spomalenie známok starnutia. Je známe, že koža na intenzívnom slnku starne rýchlejšie. "Veľa ľudí povedalo, že najzrejmejšou a najdramatickejšou známkou starnutia je vzhľad kože," povedal Fischer. Koža sa poškodzuje aj vtedy, ak sa v priebehu rokov spálime len občas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok