Prieskum vidí v parlamente osem strán, kotlebovci oslabili

TA3 TASR
23.6.2017 10:44

Osem strán by sa dostalo do parlamentu podľa posledného prieskumu agentúry AKO. Voľby by vyhral Smer-SD Roberta Fica pred SaS Richarda Sulíka a SNS Andreja Danka. Zber dát sa uskutočnil tesne pred voľbou nového generálneho riaditeľa RTVS.

Víťazný Smer by podľa prieskumu získal 26 percent preferencií, sulíkovcov by volilo 16,1 percenta ľudí a a SNS 11,7 percenta. Na štvrtom mieste by sa umiestnilo hnutie OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, ktoré by dosiahlo zisk rovných desať percent.

Nasledujú kotlebovci so ziskom 9,7 percenta. Oproti minulomesačným dátam ide o pokles, ĽSNS sa dostalo pod úroveň desiatich percent. Nasleduje Sme rodina s 8,7 percentami, Most-Híd so siedmimi percentami a KDH so ziskom šiestich percent. Iné strany by sa do parlamentu nedostali. Smer-SD by v NR SR obsadil 41 mandátov, SaS 25, SNS 19, OĽaNO-NOVA 16, ĽSNS 15, Sme rodina 14, Most-Híd 11 a KDH 9. Súčasná vládna koalícia Smer-SD, SNS a Most-Híd by tak nemala väčšinu.

Agentúra AKO uskutočnila prieskum v dňoch 14.6. až 19.6.2017 formou telefonického dopytovania. Výberovú reprezentatívnu vzorku tvorilo 1000 respondentov. Položili im otázku: “Prednedávnom sa konali voľby do NR SR (parlamentu). Keby boli voľby teraz, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Budem vám strany čítať v náhodnom poradí”.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok