Sedem turistických atrakcií, ktoré sú na nesprávnom mieste

TA3 ČTK
26.8.2017 19:57

Navštívili ste niekedy miesto, ktoré sa označuje za presný stred Európy? Alebo dokonca oficiálny stred sveta? Spravodajský server News.com.au má zlé správy - možno ste tam vôbec neboli.

Sedem turistických atrakcií, ktoré sú na nesprávnom mieste
SITA/AP

Zostarli prístroje aj merania

Svet je plný geograficky významných miest, presných stredov krajín a kontinentov s označenými značkami alebo pamiatkami. Tieto miesta sú veľkou turistickou atrakciou a často sú spojené s miestnymi podnikmi, ktoré ťažia zo záujmu návštevníkov.

Až teraz vychádza najavo,  že niektoré z týchto značiek sú na nesprávnom mieste. Môže za to pokrok v oblasti kartografie a technologický vývoj, vďaka ktorému sa zistilo, že geografické míľniky nie sú tam, kde by mali byť - a v niektorých prípadoch sú až o niekoľko kilometrov ďalej. Takže ak ste niekedy boli na niektorom z týchto miest - možno ste neboli presne tam, kde ste chceli.

Ak ste boli v Ekvádore, tak ste sa pravdepodobne vyfotili v San Antoniu de Pichincha pri mohutnom pamätníku nazvanom Ciudad Mitad del Mundo (stred sveta). Pri pamätníku je vyznačená línia so zemepisnou šírkou 0 ° 0 '0 ", ktorá je obľúbeným miestom pre turistov. Tí pózujú stojac každou nohou na inej pologuli. Sú však na nesprávnom mieste. Moderná technológia vyvrátila pôvodný výpočet geografa Luisa Tufiña v roku 1936 a dokázala, že skutočný "stred sveta" leží o 240 metrov ďalej na sever.

Ak ste sa pridali k dlhému radu ľudí, ktorí chcú mať fotografiu na Greenwichskej dátovej hranici na London Royal Observatory, podviedli vás. Skutočný nultý poludník leží asi o 100 metrov ďalej v parku. Pôvodnú polohu nulového poludníka určili v roku 1851 pomocou prístrojov, ktoré využívali postavenie hviezd. Keď bola zavedená satelitná GPS navigácia, objavili sa pochybnosti aj o polohe nulového poludníka a moderná technológia našla na presnú polohu miesta, ktoré je ďalej na východe. Ak si chcete urobiť fotografiu - choďte radšej tam.

Stred Európy si nárokuje 6 krajín

Socha v parku Europos Parkas v hlavnom meste Litvy Vilniuse označuje presný stred Európy založený na výpočte francúzskych vedcov zo začiatku 90. rokov 20. storočia. Samotní vedci však neskôr priznali, že urobili veľkú chybu a cieľ minuli približne o 14 kilometrov. Ale nie sú jediní - v priebehu niekoľkých rokov sa aj ďalšie miesta rozhodli byť presným stredom Európy. Takže "stred" môžeme nájsť v Bielorusku, Maďarsku, Estónsku, Poľsku alebo aj u nás, na Slovensku.

Celé desaťročia sa predpokladalo, že miesto, kde sa stretávajú južná a severná pologuľa, leží v Indonézii v meste Pontianak, kde bolo aj označené. Indonézsky rovníkový pamätník postavený na presnej línii rovníka je impozantnou stavbou na vrchole jednej z miestnych budov. Globálne posuny však zmenili polohu rovníka, čo znamená, že pamätník sa dostal na nesprávne miesto. Podľa údajov GPS z roku 2005 sa správne miesto nachádza na juh od tohto miesta.

V roku 1909 stanovili presný stred juhoamerického kontinentu v brazílskom meste Cuiaba. Spočiatku toto miesto označoval jednoduchý nápis, ten však nahradil impozantný monument. O mnoho rokov neskôr, keď už existovali satelitné snímky, vyšlo najavo, že skutočný geografický stred Južnej Ameriky je o 45 kilometrov ďalej. Pôvodná pamiatka však stále stojí na nesprávnom mieste.

Tri rôzne stredy

Keď sa Havaj stal 50. americkým štátom, za nový stred krajiny určili Belle Fourche v Južnej Dakote. V roku 2008 tam mesto postavilo obrovský žulový kompas označený ako "geografický stred národa".  Ten sa stal obľúbeným miestom na výlety a fotografovanie. Problém je v tom, že skutočný stred USA (vrátane Aljašky a Havaja) je asi o 32 kilometrov ďalej na sever na súkromnom pozemku.

Existujú tri rôzne merania, ktoré mali stanoviť presný geografický stred Škótska. Každé z meraní pritom prinieslo iný výsledok. Jeden "stred" stojí na polceste medzi najodľahlejším miestom v Severnom mori a v Atlantiku. Ďalší označuje stred škótskej pevniny. A tretí berie do úvahy aj škótske ostrovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok