Eurokomisia vysvetlila, prečo začala konanie proti krajinám V4

TA3 TASR
14.6.2017 15:16

Európska komisia oficiálne spúšťa právne konanie voči Česku, Maďarsku a Poľsku. Ako už avizovala, nepáči sa jej, že tieto tri krajiny neprijali už viac ako rok žiadnych migrantov. Predseda Európskej Komisie Jean-Claude Juncker dodáva, že stále platí európska dohoda o rozmiestnení 160-tisíc migrantov.

Nedodržali svoje povinnosti

Európska komisia vo zverejnenom mesačnom balíku právnych konaní voči členským štátom, ktoré porušili legislatívu EÚ, zdôvodnila prečo spustila právne konanie o nesplnení povinnosti voči Českej republike, Maďarsku a Poľsku. Dôvodom je, že uvedené krajiny nedodržali svoje povinností na základe rozhodnutia o relokáciách migrantov, ktoré Rada EÚ prijala v septembri 2015.

V dokumente EK sa spresňuje, že aj napriek tomu, že komisia tieto tri krajiny opakovane vyzvala, aby vykonali nápravu, stále neberú ohľad na svoje záväzky voči Grécku, Taliansku a ďalším členským štátom. Podľa uvedených rozhodnutí Rady EÚ by mali členské štáty každé tri mesiace poskytnúť miesta na relokácie, aby sa zaistil hladký a usporiadaný priebeh tohto procesu.

Žiadne nové miesta

Komisia  upozornila, že Maďarsko od začatia relokačného mechanizmu nepodniklo vôbec žiadne kroky, Poľsko zatiaľ nikoho nepresídlilo a od decembra 2015 neposkytlo ani žiadne miesta pre migrantov a Česká republika nikoho neprijala od augusta 2016 a už vyše roka nedala k dispozícii žiadne nové miesta.

EK už predtým, v dvanástej správe o relokáciách zo 16. mája, oznámila, že tie členské štáty, ktoré takmer rok nikoho neprijali a ani nedali k dispozícii nové miesta, porušujú svoje povinnosti a mali by okamžite urobiť nápravu už v priebehu nasledujúceho mesiaca.

Keďže Česká republika, Maďarsko a Poľsko doteraz nepodnikli žiadne kroky, EK sa rozhodla, že začne právne konanie o nesplnení povinnosti a zašle týmto trom členským štátom výzvu, čo oznámila už v rámci trinástej správy o relokáciách a presídľovaní migrantov.

Môžu sa obrátiť na súd

Vzhľadom na to, že rozhodnutie Rady EÚ o relokáciách bolo prijaté v reakcii na naliehavú situáciu a vzhľadom na opakované výzvy, ktoré boli trom členským štátom zaslané, majú orgány Českej republiky, Maďarska a Poľska jeden mesiac, namiesto obvyklej dvojmesačnej lehoty, aby na argumenty predložené EK reagovali.

Ak Brusel nedostane na výzvu odpoveď alebo ak poskytnuté odpovede nebudú uspokojivé, EK môže pristúpiť k ďalšej fáze konania o porušení povinnosti a zaslať príslušnému členskému štátu odôvodnené stanovisko. V prípade potreby sa EK môže obrátiť na Súdny dvor EÚ.

Rozhodnutie Rady EÚ o relokáciách sa vzťahuje na všetkých migrantov, ktorí do 26. septembra 2017 prídu do Grécka alebo Talianska a ak požiadajú o azyl, musia byť v primeranom časovom rámci relokovaní do ostatných členských krajín EÚ, ktoré sa k tejto presídľovacej schéme v roku 2015 zaviazali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok