Míting opozície sa skončil fiaskom, u účastníkov sa prejavili príznaky otravy

TA3 TASR
29.5.2017 08:09

Viac ako 70 účastníkov mítingu opozičnej Demokratickej strany Albánska, ktorý sa konal v Tirane, bolo nútených v nedeľu vyhľadať lekársku pomoc pre príznaky otravy. Medzi postihnutými bol aj líder strany Lulzim Basha. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Tirana Times.

Míting opozície sa skončil fiaskom, u účastníkov sa prejavili príznaky otravy
ilu foto SITA/AP

Väčšinu zo 76 osôb, ktorých stav si vyžadoval pomoc lekárov, po ošetrení prepustili. Pod dohľadom lekárov zostáva deväť ľudí. Podľa ministerstva zdravotníctva účastníci predvolebného mítingu mali príznaky otravy: podráždené oči i pokožku na tvári a krku a v niektorých prípadoch sa sťažovali aj na problémy pri dýchaní. V žiadnom z prípadov však nejde o ohrozenie života.

Účastníci mítingu lekárov informovali o jemnom bielom prášku, ktorý sa objavil vo vzduchu v čase Bashovho vystúpenia. Sobotňajší míting v Tirane sa konal v súvislosti s parlamentnými voľbami, ktorých termín albánsky prezident Bujar Nishani pred týždňom určil na 25. júna.

Voliči tak budú hlasovať o týždeň neskôr, ako bolo pôvodne naplánované, čo vychádza z kompromisnej dohody medzi vládnucimi socialistami a opozičnou Demokratickou stranou. Opozícia od februára bojkotuje parlamentné schôdze a nezaregistrovala sa do volieb vzhľadom na presvedčenie, že ich vláda zmanipuluje. Znepriatelené politické tábory však dosiahli dohodu, k čomu prispelo sprostredkovateľské úsilie Spojených štátov a Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok