Merkelová je sklamaná zo summitu G7: Osud musíme vziať do svojich rúk

TA3 TASR
28.5.2017 20:59

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová na predvolebnom podujatí v Mníchove netajila sklamanie z priebehu summitu krajín G7 v talianskej Taormine.

"Časy, v ktorých sme sa mohli úplne spoľahnúť na iných, sú preč. To som zažila v ostatných dňoch. A práve preto môžem iba povedať: My, Európania musíme skutočne vziať náš osud do našich vlastných rúk," cituje tlačová agentúra DPA kancelárkine slová.

Podľa slov predsedníčky vládnej Kresťanskodemokratickej únie by sa tak malo prirodzene diať za priateľstva s USA a Veľkou Britániou a za dobrého susedstva s Ruskou federáciou a inými krajinami. "Musíme však vedieť, že musíme bojovať za našu budúcnosť sami ako Európania, za náš osud," podčiarkla Angela Merkelová.

Podľa médií sa fiasko, ktoré hrozilo na summite krajín G7 v dôsledku konfrontačného kurzu prezidenta USA Donalda Trumpa, podarilo odvrátiť na poslednú chvíľu. Stanoviská účastníkov sa priblížili iba v otázke protekcionizmu v obchodnej politike, odlišnosti v názoroch pretrvali v otázkach ochrany ovzdušia, ako aj v prístupe k utečencom. Angela Merkelová označila už skôr priebeh vrcholnej schôdzky za "veľmi neuspokojivý", a to s ohľadom na márne hľadanie konsenzu o uplatnení parížskej dohody o ochrane ovzdušia v praxi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok