Ozbrojenci vystrieľali autobusy s kresťanmi, ktorí išli na omšu

TA3 ČTK
26.5.2017 12:55

V Egypte sa odohral ďalší veľký útok na miestnu kresťanskú komunitu. Neznámi strelci južne od Káhiry zaútočili na autobusy s veriacimi a najmenej 28 z nich zabili. Hlásia aj desiatky zranených.

Útok na autobusy, ktoré viezli koptských kresťanov do kostola, sa odohral v provincii Mínja. Oblasť je domovom početnej kresťanskej komunity. Skupina kresťanov cestovala do kláštora na omšu v dvoch autobusoch a v malom nákladnom aute. Zrazu vozidlá zastavili maskovaní útočníci a začali strieľať.

V Egypte platí trojmesačný výnimočný stav po tom, čo na začiatku apríla zabili samovražední atentátnici v dvoch kostoloch (v Tante a v Alexandrii) 45 ľudí. K tomuto masakru sa prihlásil Islamský štát. Radikáli vtedy varovali pred ďalšími útokmi.

resize_0a000002-1f00-2687.jpg

Koptskí kresťania, proti ktorým bol namierený útok, tvoria asi desať percent z 94 miliónov obyvateľov Egypta. Sú tak najväčším kresťanským spoločenstvom na Blízkom východe. Väčšinou ide o potomkov pôvodných obyvateľov krajiny, ktorí tu žili pred príchodom Arabov a tým aj islamu v siedmom storočí.

Spolužitie ale v posledných rokoch sprevádza napätie, ktoré sa zvýšilo počas vlády islamistov po zvrhnutí dlhoročného vládcu Husního Mubaraka. Islamskí radikáli koptov vinia z toho, že pomohli zosadiť niekdajšieho islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013.

sdfdfdsfsd_0a000002-0d1a-4838.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok