Východným Slovenskom sa prehnala búrka, obce počítajú škody

TA3 TASR
24.5.2017 21:13

Prietrž mračien spojená s krupobitím spôsobila v obci Kvakovce vo Vranovskom okrese viaceré škody. Tie hlásia aj z obce Chminianska Nová Ves v okrese Prešov.

Východným Slovenskom sa prehnala búrka, obce počítajú škody
TASR/Michaela Zdražilová

Poškodené cesty aj mosty

Ako uviedol starosta Radovan Kapraľ, zatiaľ ich odhaduje na 20.000 až 30.000 eur. Takúto búrku si v obci nepamätá. Vyhlásili tu 3. stupeň povodňovej aktivity.

"Spustil sa lejak, voda sa začala valiť z lesov a prívalová vlna brala, čo sa dalo. Voda zobrala niektoré miestne komunikácie, sú poškodené chodníky, narušené mostíky cez miestny potok. Zničená je časť koryta potoka," vyratúva hlava obce. Vytopených bolo niekoľko domov i nádvorí, hasiči pomáhali pri odčerpávaní vody z pivníc a zo studní.

170524-kvakovce-dscn0982431795_0a000002-da3e-633f.jpg

V miestnej osade vyplavila voda na cestu stromy, tie zahatili aj mosty, voda sa teda vylievala na miestne komunikácie. "Objednali sme ťažkú techniku, ktorá ich spriechodní a začne postupne čistiť celú obec od nánosov a naplavením," uviedol Kapraľ.

170524-kvakovce-dscn0986431799_0a000002-da50-9ecb.jpg

Tretí stupeň povodňovej aktivity

Zamestnanci obce budú podľa jeho slov v nasledujúcich dňoch nasadení na pomoc občanom, odstraňovať budú postupne všetky povodňové škody. Hasiči pre dážď zasahovali aj v obciach Holčíkovce a Nižný Hrušov vo Vranovskom okrese, ale aj v Kolonici v Sninskom okrese. Informovala o tom operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Hasiči zasahovali aj v obci Chminianska Nová Ves v okrese Prešov. Tam búrka spôsobila zaplavenie ulíc, záhrad a niekoľkých suterénov rodinných domov. Hasiči odstraňovali bahno z ciest a ťahali vodu z pivníc. Starosta obce Peter Konečný informoval, že vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. V čistení ciest a studní budú pokračovať aj vo štvrtok 25. mája. Výšku škôd zatiaľ nevedel odhadnúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok