Vláda nevybrala kandidáta na šéfa ÚVO, vypíše nové konanie

TA3 TASR
24.5.2017 14:41

Kandidáti na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie predstúpili pred členov vlády. Peter Kubovič, Zita Táborská a Juraj Méry čelili aj otázkam verejnosti. Vláda však nevybrala svojho nominanta na predsedu. Ani jeden z kandidátov nezískal potrebný počet hlasov.

Kritériá sa nebudú meniť

Kabinet svoj výber zopakuje, malo by sa tak stať ešte do letných prázdnin. "Po verejnom vypočutí a po tom, čo sme si vypočuli argumenty všetkých troch kandidátov, ktorí sa zúčastnili na tomto rokovaní, v hlasovaní ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov," priblížil po rokovaní vlády premiér Robert Fico s tým, že on sám sa trikrát zdržal.

Vláda preto uložila vedúcemu úradu vlády Igorovi Federičovi, aby vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO. Kritériá výberu sa podľa Fica nebudú meniť a môžu sa prihlásiť aj doterajší kandidáti.

"Chceme to zvládnuť tak, aby toto verejné vypočutie prebehlo ešte do začiatku letných prázdnin, aby sme mohli v prípade zvolenia vo vláde posunúť kandidáta do Národnej rady SR, aby tá rozhodovala o kandidátovi na septembrovej schôdzi," avizoval premiér.

Očakávajú širší výber

Verejné vypočutie a celá diskusia o predsedovi ÚVO splnila podľa Roberta Fica svoj účel, preto ju hodnotí pozitívne. K výberu vláda podľa svojho predsedu pristúpila s plnou vážnosťou, čoho dôkazom je aj rozhodnutie. "Očakávam, že tu bude širší výber kandidátov, z ktorých bude môcť vláda vybrať a ponúkneme NR SR kandidáta, o ktorom bude vláda presvedčená, že je perfektne pripravený na túto pozíciu. Ukázalo sa, že vláda má asi inú predstavu o kandidátovi, ktorý by mal riadiť ÚVO. Dali sme najavo, že chceme väčšiu kvalitu," doplnil Fico.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka žiadny z uchádzačov o post predsedu ÚVO nezískal nadpolovičnú podporu vo vláde, preto je prirodzené, že bude druhé kolo. "Z môjho pohľadu na to, aby kandidát získal nadpolovičnú väčšinu vlády, musí priniesť ešte o niečo viac, ako sme toho boli dnes svedkami," povedal. Ako on osobne na rokovaní vlády hlasoval, Kaliňák neprezradil.

O post šéfa ÚVO sa uchádzali jeho súčasná predsedníčka Zita Táborská, právnik na tomto úrade Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na Ministerstve dopravy a výstavby SR Juraj Méry. Päťročné funkčné obdobie Táborskej končí v júni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok