Študentom na školách vyvracajú propagandu a mýty o Únii

TA3 SITA
3.5.2017 10:22

Diktát z Bruselu, všadeprítomné regulácie či zákazy krivých uhoriek alebo dokonca výstrihov barmaniek. To je len niekoľko rozšírených predstáv o Európskej únii, ktoré sa rozšírili aj na slovenskom webe. Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku organizuje k tejto téme sériu diskusií na stredných školách po celom Slovensku.

Študentom na školách vyvracajú propagandu a mýty o Únii
SITA/Tomáš Somr

Mýty zo sociálnych sietí

Ako povedala riaditeľka programu vnútorná bezpečnosť Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Monika Masariková, ide o voľnú diskusiu so študentmi najmä o tom, prečo sme členmi EÚ, aké nám z toho plynú nielen povinnosti, ale aj výhody, a aké sú najčastejšie mýty v súvislosti s členstvom, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach a na rôznych konšpiračných médiách, ktoré podkopávajú dôveru ľudí v túto inštitúciu.

„Tie neskôr prispievajú aj k nárastu rôznych extrémnych nálad či názorov,“ konštatovala Masariková.

Zraniteľní stredoškoláci

Projekt sa zameriava na stredné školy. „Ako najzraniteľnejšia skupina, ktorá najčastejšie podlieha dezinformačnej kampani a propagande v médiách, ale aj na sociálnych sieťach, sa dnes totiž javí najmä mladá generácia, študenti stredných či vysokých škôl. Tento fakt ilustrujú aj posledné parlamentné voľby. Podľa Exit pollu agentúry Focus u prvovoličov získala najväčšiu podporu práve Ľudová strana – Naše Slovensko Mariána Kotlebu. Získala až 22,7 percenta hlasov voličov vo veku 18-21 rokov. Obdobné preferencie odzrkadlili aj simulované voľby Rady mládeže Bratislavského kraja na stredných školách medzi študentmi nad 15 rokov. Ukázali 16,4-percentnú podporu pre hnutie Sme rodina – Boris Kollár a 15,5-percentnú podporu pre Ľudovú stranu – Naše Slovensko,“ upozornila Masariková.

V rámci projektu sa preto SSPI prioritne zameriava na regióny, kde hnutie Ľudová strana – Naše Slovensko získalo najväčšiu podporu. Najväčší problém s organizáciou takýchto diskusií je práve v Banskobystrickom kraji, kde zriaďovateľom stredných škôl je župa, ktorá si takéto diskusie na školách neželá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok