V Turecku zablokovali prístup na Wikipédiu, nevyhovela ich požiadavkám

TA3 TASR
29.4.2017 12:42

Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu, voľne prístupnú internetovú encyklopédiu, ktorá je jednou z najobľúbenejších webových stránok sveta. Ako dôvod uviedlo obsah stránky. Ten podľa Ankary prezentuje Turecko ako krajinu, ktorá podporuje teror.

Prijali administratívne opatrenie

Mimovládna organizácia Turkey Blocks uviedla, že stránka je na príkaz tureckých orgánov neprístupná. Ľudia v Istanbule sa na žiadnu z jazykových verzií Wikipédie nedostanú bez použitia virtuálnej súkromnej site, informovala BBC.

"Strata prístupu je dôsledkom internetových filtrov používaných pri cenzúre obsahu v krajine," uvádza Turkey Blocks. "Po technickej analýze a právnom zvážení na základe zákona číslo 5651, bolo prijaté administratívne opatrenie pre túto webovú stránku," citovala BBC turecký úrad informácií a komunikačných technológií.

Reagoval aj zakladateľ

"Prístup k informáciám je základné ľudské právo," vyhlásil na Twitteri zakladateľ Wikipédie Jimmy Wales v reakcii na zablokovanie prístupu k nej v Turecku. "Tureckí občania, vždy vás podporím v boji za toto právo," citovala ho tlačová agentúra DPA.

 

Wales pripojil link na článok BBC v turečtine o tom, že tamojšie úrady zablokovali prístup na túto internetovú encyklopédiu a že mimovládna organizácia, ktorá monitoruje situáciu, zablokovanie jednej z najobľúbenejších webových stránok potvrdila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok