Venezuela opustí Organizáciu amerických štátov, spustila proces

TA3 TASR
29.4.2017 07:31

Venezuela oficiálne odštartovala dvojročný proces vystúpenia z Organizácie amerických štátov. Žiadosť o vystúpenie doručila generálnemu tajomníkovi tejto panamerickej organizácie Luisovi Almagrovi Carmen Luisa Velásquezová zastupujúca Venezuelu v OAŠ.

Pokyn vydal Maduro

"Vystúpenie z OAŠ nie je riešením - tým je opätovné zdemokratizovanie krajiny," napísal po stretnutí s ňou na sociálnej sieti Twitter samotný Almagro, ktorý je neochvejným kritikom venezuelského prezidenta Nicolása Madura.

Zámer Venezuely vystúpiť z tejto panamerickej organizácie oznámila venezuelská ministerka zahraničných vecí Delcy Rodríguezová, ktorá zároveň uviedla, že pokyn k tomuto kroku vydal samotný Maduro.

Caracas k takémuto rozhodnutiu pristúpil po tom, čo OAŠ zvolala rokovanie ministrov zahraničných vecí členských štátov pre "rastúce znepokojenie" zo situácie vo Venezuele, kde už tri týždne prebiehajú protivládne protesty.

Krajina je v kríze

Pri týchto demonštráciách doposiaľ prišlo o život najmenej 32 ľudí; zranilo sa zhruba 500 ďalších a polícia zároveň zatkla okolo 1200 osôb, približuje agentúra DPA.

Dôvodom protestov je rozhodnutie najvyššieho súdu o obmedzení právomocí opozíciou ovládaného parlamentu. Medzi požiadavkami opozičných predákov figuruje aj vypísanie predčasných volieb.

Venezuela prechádza vážnou politickou a hospodárskou krízou. Maduro obviňuje oponentov zo sprisahania so zahraničím proti jeho socialistickej vláde. Opozícia, naopak, kritizuje autoritársky štýl jeho vládnutia. Vzhľadom na nízke ceny ropy a dlhoročné zlé hospodárenie chýbajú vo Venezuele - krajine s najvyššou infláciou na svete - devízy na dovoz potravín, liekov i iných každodenných potrieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok