Zima udrela naplno. Zablokované zostali aj sypače cestárov

TA3 TASR SITA
20.4.2017 20:49

Na Slovensko sa v druhej polovici apríla vrátila zima a s ňou aj veľké problémy s počasím a v doprave. Okrem hromadnej nehody na podtatranskom úseku D1 hasiči zasahovali v desiatkach prípadov. Živel prekvapil cestárov, sypače dokonca zostávali zablokované v kolónach. Na Spiši vyhlásili prvý kalamitný stupeň. Situáciu sme s vami sledovali online.

Zima udrela naplno. Zablokované zostali aj sypače cestárov
SITA/Radoslav Maťaš

ONLINE sme ukončili.

20:47 V okrese Poprad sú už prejazdné všetky cesty. Cestárom sa s pomocou snehovej frézy podarilo vo štvrtok večer sprejazdniť cestu z Hozelca na Úsvit. Počas popoludnia odstránili popadané stromy a sprejazdnili aj cestu z obce Vikartovce do Liptovskej Tepličky, ktorá bola zablokovaná takmer 24 hodín. O situácii na cestách informoval Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad.

17:00 Horský priechod Súľová na ceste II/533 je opäť prejazdný. Cestári odstránili popadané stromy, prepluhovali a posypali vozovku, informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková.

15:40 Mechanizmy Národnej diaľničnej spoločnosti NDS na úseku medzi Popradom a Spišským Štvrtkom sú neustále v pohotovosti. Aktuálne sa na tomto 12-kilometrovom úseku nachádza v teréne šesť sypačov s radlicami na odhŕňanie snehu, informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

14:25 Pacient s najvážnejším zranením, ktorého dnes po rannej reťazovej dopravnej nehode na diaľnici D1 previezli do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, je v stabilizovanom stave. Informoval o tom Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia. "Muž utrpel sériovú zlomeninu rebier, výbežkov stavcov a pohmoždenie pľúc. Je hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeho stav však nevyžaduje operáciu, ani transport na vyššie pracovisko," uviedol.

Zvyšní pacienti mali podľa jeho slov narazené rebrá, podvrtnutú krčnú chrbticu alebo otras mozgu. Dvaja pacienti si vyžiadali iba ambulantné ošetrenie a následne boli prepustení domov. Zo šiestich pacientov boli štyria muži.



dsc1768_0a000002-a8fd-5eaf.jpg

12:50 Medzi Ivankou pri Nitre a Nitrou na osobné vozidlo Citroën C4 Picasso spadol počas jazdy strom, ktorý sa zlomil v dôsledku prudkého nárazového vetra. Vodič sa zranil iba ľahko, škody na aute vyčíslili na 7 300 eur. Ako upozornila nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, v Nitre a okolí neustále fúka silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje problémy najmä chodcom a môže dochádzať ku škodám na majetku. Polícia preto vyzýva občanov k opatrnosti.

dsc-0005_0a000002-930c-9842.jpg

12:28 Záchrannú akciu po dopravnej nehode na D1 ukončili, zranených odviezli do štyroch nemocníc. Nehoda si vyžiadala celkovo dvadsaťštyri zranených, z toho dvoch ťažko, šesť stredne a šestnásť ľahko. „Na mieste dnes zasahovalo sedem posádok Záchrannej zdravotnej služby, ktoré transportovali pacientov do nemocníc v Poprade, Spišskej Novej Vsi, Levoči a Kežmarku. Podľa mojich informácií medzi zranenými deti neboli,“ povedal krátko po ukončení záchrannej akcie.

„Ošetrili sme trinástich pacientov, z toho boli šiesti hospitalizovaní, išlo o ľahké a stredne ťažké zranenia,“ povedala hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda. Ďalší pacienti boli prevezení aj do levočskej nemocnice, jeden z nich je s ľahkým zranením hlavy a krku hospitalizovaný.

„Zatiaľ nie je jasné, kedy bude prepustený do domáceho liečenia,“ informoval Tomáš Želazko z tlačového oddelenia spoločnosti AGEL SK, pod ktorú nemocnica patrí. Ďalší boli s ľahšími zraneniami prepustení do domáceho liečenia. V nemocnici v Spišskej Novej Vsi skončili šiesti zranení, štyria muži a dve ženy.

„Z toho jeden muž s ťažším poranením chrbtice je zatiaľ hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a multiodborovej intenzívnej medicíny. Ostatní pacienti s ľahšími poraneniami sú v starostlivosti na expektačnej izbe oddelenia urgentnej medicíny,“ uviedol Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

11:58 Pre aktuálnu poveternostnú situáciu v regióne a dopravnú nehodu na diaľnici D1 medzi Popradom a Spišským Štvrtkom prednosta Okresného úradu v Poprade Slavomír Kravčák zvolal mimoriadne zasadnutie krízového štábu, informoval Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad.

"Vyhlásená bola mimoriadna situácia pre celý okres Poprad. Prijali sa opatrenia záchranných prác. Pre účastníkov rannej reťazovej dopravnej nehody je pripravených 100 diek, Červený kríž pre nich pripravuje čaj, rovnako aj občerstvenie pre záchranárov. Zabezpečil sa aj odvoz všetkých ľudí z miesta nehody," uviedol prednosta Okresného úradu v Poprade.

11:15 Hoci snehová nádielka výrazne komplikuje dopravu, na Orave z tejto situácie ťažia prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk. V stredisku Roháče-Spálená napadlo viac ako 30 cm nového snehu a celé stredisko bude otvorené aj počas nadchádzajúceho víkendu.

„Podmienky na lyžovanie sú stále dobré. Otvorené bude od 9:00 do 16:00. Stredisko nie je len pre náročných lyžiarov, ale aj pre rodiny s deťmi. K dispozícii je aj vyhrievaná šesťsedačková lanovka, ktorá poskytuje komfort aj počas hustého sneženia či silných mrazov,“ potvrdila Oblastná organizácia cestovného ruchu Klaster ORAVA.

11:06 Príslušníci Hasičského a záchranného zboru v Trenčianskom kraji absolvovali v súvislosti so silným vetrom sedem výjazdov. Odstraňovali spadnuté stromy, konáre a elektrické vedenie zo štátnych ciest a miestnych komunikácií.

Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík, pri mimoriadnych udalostiach zasahovalo v rámci Trenčianskeho kraja 21 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. Myjavskí hasiči odstraňovali strom spadnutý na vozovku v katastri obce Chvojnica v Myjavskom okrese, rovnako odstraňovali spadnutý strom a elektrické vedenie z cesty medzi Chvojnicou a Vrbovcami.

Prievidzskí hasiči odstraňovali stromy z ciest v Bojniciach a v Prievidzi. Hasiči z Nového Mesta nad Váhom likvidovali spadnutý strom v katastri obce Bzince pod Javorinou a púchovskí hasiči odstraňovali strom z cesty v Nimnici.

10:58 Nepriaznivé počasie so snehom, vetrom a popadanými stromami spôsobuje problémy aj na horských úsekoch ciest v Košickom kraji v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice-okolie. Pre popadané stromy od 3.00 h uzavreli pre všetku dopravu horský priechod Súľová.

Správa ciest Košického samosprávneho kraja má v teréne 15 sypačov, tri traktory s radlicami, šesť nakladačov, slúži 29 vodičov a 11 pilčíkov. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková. Husté sneženie zasiahlo predpoludním horský priechod Súľová a na Dobšinskom kopci, taktiež v západnej oblasti Slovenského raja a na horských priechodoch Grajnár a Gretľa. Počas noci pribudlo v tejto oblasti približne 30 cm nového snehu, momentálne je tam výška snehovej pokrývky približne 40 - 50 cm.

Odpluhovaním napadaného snehu z vozoviek sú vytvorené pri cestách mantinely ako v zime. Silný vietor v tejto oblasti spôsobuje vytváranie snehových jazykov na cestách, ktoré cestári priebežne odstraňujú. "Na Spiš sme presunuli aj jeden sypač z Trebišova. Sypač z Moldavy nad Bodvou a sypač z Rožňavy vypomáha spišskému regiónu na hraničných úsekoch, Rožňavčania na úseku od Grajnára cez Mlynky smerom na Dedinky, Moldavčania od okresnej hranice na Štóskom kopci cez Smolník až po Úhornú," spresnila technicko-prevádzková námestníčka Správy ciest KSK Zuzana Fejesová.

10:45 Slovensko naďalej trápi chladné a veterné počasie. Na celom území platia výstrahy pred vetrom, prízemným mrazom či snehovými jazykmi. Na horách je podľa horských záchranárov veľké lavínové nebezpečenstvo. Slovenský hydrometeorologický ústavy varuje pred prízemným mrazom, ktorý môže ohroziť teplomilné rastliny. Na väčšine územia môže klesnúť teplota na -1 až -5 stupňov Celzia. Na horách až na -12 či -14 stupňov Celzia.

pocasie_0a000002-7a75-3e39.jpg

Na celom území stále fúka silný vietor. Zväčša môže dosiahnuť rýchlosť 18 až 20 či 22 m/s, čo je 65 až 70 či 80 km/h. Na horách to môže byť ešte horšie. SHMÚ varuje pred vetrom s rýchlosťou 25 až 32 m/s, teda 90 až 115 km/h. Tento môže fúkať v Banskej Bystrici, Zvolene či Žarnovci, ale aj v Rimavskej Sobote, Rožňave a Revúcej až smerom k Levoči a Kežmarku.

10:37 Na horskom sedle Pusté Pole na hranici okresov Sabinov a Stará Ľubovňa sa vytvárajú snehové jazyky. Cesta je zjazdná, avšak fúka tu silný nárazový vietor. V regióne Šariša sneží aj v okrese Bardejov, kde cestári nasadili mechanizmy a darí sa im udržiavať komunikácie v zjazdnom stave. Povedal to Jaroslav Štofko zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja.

Hasičov v Prešovskom kraji privolali vo viacerých regiónoch k popadaným stromom. Zasahovali v tatranskej oblasti v Novej Lesnej, medzi obcami Liptovská Teplička – Vikartovce, v Nižnom Slavkove v okrese Sabinov aj v Ďurďoši v okrese Vranov nad Topľou.

10:15 Pozrite sa, ako vyzerá miesto hromadnej nehody, ktorá na podtatranskom úseku diaľnice D1 paralyzovala dopravu.

10:00 Vo Vysokých Tatrách je veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. V Západných, Nízkych Tatrách a Malej Fatre je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. a vo Veľkej Fatre je mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň.

Za posledných 24 hodín napadlo v najvyšších polohách do 45 cm nového prachového snehu, za poslednú periódu miestami až 90 cm snehu, ktorý je nedostatočne previazaný so starým podkladom. Na väčšine strmých svahov je už pri malom dodatočnom zaťažení pravdepodobné uvoľnenie lavín. Očakáva sa výskyt stredne veľkých spontánnych prachových lavín, ktoré môžu zasiahnuť aj dná dolín.

V pohoriach panujú krajne nepriaznivé podmienky a Horská záchranná služba pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúča. Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa s očakávaným snežením stúpa.

8:25 V súvislosti so zlou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči počas stredy a dnešnej noci najmä pri technických udalostiach. Najhoršia situácia bola v Bratislavskom kraji, kde hasičov vyslali k takýmto prípadom 28-krát.

Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov na cesty a autá. Zasahovalo 31 hasičov, štyria členovia Dobrovoľného hasičského zboru mesta Stupava a nasadili 12 kusov hasičskej techniky. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a Záchranného zboru.

V Trnavskom kraji hasičov vyslali k ôsmim takýmto prípadom. Odstraňovali uvoľnený plech na streche budovy, spadnuté stromy z ciest a auta. Zasahovalo 22 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a nasadili osem kusov hasičskej techniky.

Príslušníci v Banskobystrickom kraji zasahovali päťkrát. Išlo o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, spadnutého telegrafného stĺpa cez železničnú trať a v jednom prípade hasiči odstraňovali strom, ktorý spadol na štátnu cestu a elektrickú trafostanicu. Zasahovalo 12 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a boli nasadené štyri kusy hasičskej techniky. Na celom Slovensku zasahovali pri udalostiach technického charakteru 103-krát.

dsc1752_0a000002-7bb5-de01.jpg

8:11 Hlavný cestný ťah medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom je pre vrstvu snehu a šmýkajúce sa nákladné motorové vozidlá ťažko prejazdný. Informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Na cestách druhej triedy v okrese Liptovský Mikuláš sa tvorí poľadovica. "Všetky cesty vrátane horských priechodov sú v súčasnosti zjazdné. Motoristom však neodporúčame jazdiť na letných pneumatikách. Všetku dostupnú techniku máme nepretržite v teréne a vzniknuté problémy operatívne riešime," potvrdil riaditeľ liptovského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Martin Kögel.

Dopravnú situáciu najmä na hornej Orave stále komplikuje sneženie a silný vietor. "Na cestách sa tvoria snehové jazyky a v horských oblastiach, napríklad v okolí Malatinej, Zuberca alebo Oravskej Lesnej sú popri cestách už metrové mantinely snehu. Deň aj noc sme v teréne a odhŕňame," skonštatoval Jozef Oršuliak, riaditeľ závodu Orava SC ŽSK s tým, že mimoriadne pozorní a ohľaduplní by mali byť vodiči na horských priechodoch.

7:39 Na diaľnici v úseku medzi Popradom a obcou Spišský Štvrtok v okrese Levoča sa stala hromadná dopravná nehoda. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, na mieste sa zrazilo 30 - 40 vozidiel. Hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel uviedol, že zranených je 24 osôb, z toho dvaja ťažko, šesť ľudí má stredne ťažké poranenia a 17 ľudí utrpelo ľahké poranenia.

7:00 V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča vyhlásili prvý kalamitný stupeň, cestári hlásia veľké problémy na cestách, v celom regióne neustále intenzívne sneží a fúka silný vietor, ktorý na vypluhované cesty okamžite nafúkavá sneh späť.

„Aj po požiadavkách dopravnej polície tam teda posilňujeme výkon pluhovania aj posypov, a však pre prehustenú dopravu sa na mieste začali tvoriť kolóny, v ktorých ostávajú zablokované aj naše sypače,“ informoval Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu nám prídu na pomoc od Správy a údržby ciest PSK Prešov dva sypače. Rovnako som požiadal aj riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti v Mengusoviach, aby nám poslal na výpomoc aspoň dva sypače, aby sme mohli udržať cestu I/18 a tiež mali šancu udržať aj ostatné cesty,“ povedal Barilla. Vodičov na cestách žiada o trpezlivosť a pochopenie, situácia sa podľa jeho slov nedá nazvať ináč, ako vysoko extrémna.

Zhruba od 4:00 je neprejazdná cesta medzi obcami Vikartovce a Liptovská Teplička pre množstvo popadaných stromov a cesta Hozelec – Úsvit pre silné zafúkanie. „Musíme nútene preskupovať sily a udržiavať hlavné ťahy, v kombinácii s extrémnym počasím to môže spôsobovať veľké problémy na ďalších cestách,“ uviedol Barilla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok