Ďalší prelom v hľadaní mimozemského života. NASA zverejnila obrovský objav

TA3 ČTK
14.4.2017 12:25

Enceladus, mesiac Saturnu spĺňa všetky podmienky pre existenciu života. V aktuálnom vydaní odborného magazínu Science to tvrdia vedci, ktorí sa zúčastňujú na výskumnej misii Cassini amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír.

Ďalší prelom v hľadaní mimozemského života. NASA zverejnila obrovský objav
Twitter/NASA

Pre život sú podľa našich podmienok nevyhnutné tri zložky, a to tečúca voda, zdroj energie pre metabolizmus a správne chemické prostredie, predovšetkým potom uhlík, vodík, dusík, kyslík, fosfor a síra. A práve misia Cassini preukázala, že Enceladus takmer všetko má. Na Encelade síce doposiaľ vedci neobjavili fosfor a síru, predpokladajú však, že tam sú.

„Potvrdenie toho, že v oceáne malého saturnského mesiaca existuje zdroj chemickej energie, je dôležitým míľnikom nášho hľadania obývaných svetov,“ vyhlásila Linda Spilkerová z Laboratória prúdového pohonu NASA.

K najväčším úspechom sondy Cassini, ktorá sa na prieskum Saturnu a jeho mesačného systému vydala v roku 1997, patrí prelet oblakom pár a zamrznutých častíc vody nad povrchom Enceladu pred dvomi rokmi. Vďaka tomu sa podarilo zistiť, že pochádzajú z oceánu, ktorý sa nachádza pod ľadovým príkrovom planéty. Sonda Cassini je teraz v záverečnej fáze svojej misie, do ktorej sa zapojila aj Európska kozmická agentúra. Aparát svoju vesmírnu púť ukončí 15. septembra tohto roka vstupom do atmosféry Saturnu, kde zanikne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok