Do slovenských miest vyrazili dobrovoľníci, rozdajú asi milión narcisov

TA3 TASR
7.4.2017 09:37

Slovenské mestá a obce opäť zaplnili dobrovoľníci Ligy proti rakovine, ktorí zbierajú finančné prostriedky na pomoc pacientom s rakovinou. Cieľom Dňa narcisov nie je iba finančná podpora boja proti rakovine v rôznych oblastiach, ale upozorňuje aj na jej výskyt. Pripnutím žltého narcisu ako symbolu nádeje na odev, tak možno vyjadriť solidaritu so všetkými, ktorí s týmto ochorením zápasia.

Liečba si vyžiada milióny eur

Do ulíc by malo počas 21. ročníka zbierky vyraziť asi 16.000 dobrovoľníkov, ktorí by mohli rozdať až milión žltých narcisov. Stretnúť ich možno aj vo vlakoch. Do zbierky sa dá prispieť aj inak než v uliciach. Do 15.4. môže záujemca poslať peniaze na účet zbierky SK09 0900 0000 0054 5454 5454 či SMS na číslo 848 v sieti všetkých mobilných operátorov. Cena jednej SMS sú dve eurá.

Liečba rakoviny si ročne vyžiada milióny eur. Len štátna poisťovňa, ktorá je jedným z partnerov a narcisy sa rozdávajú aj v jej pobočkách, na liečenie onkopacientov vlani vynaložila vyše 303 miliónov eur. Náklady sa z roka na rok zvyšujú. Medzi najčastejšie onkologické diagnózy poisteniek patrili zhubné nádory prsníka, krčka maternice a hrubého čreva. V prípade mužov šlo najmä o liečbu karcinómu hrubého čreva a konečníka, rakoviny pľúc a prostaty.

Deň narcisov začal písať svoju históriu pred 20 rokmi a počas tohto obdobia sa stal najväčšou verejnoprospešnou finančnou zbierkou na Slovensku. Výťažok zo zbierky slúži napríklad na podporu výskumu a projektov zameraných na prevenciu, informovanosť, poradenstvo a psychosociálnu starostlivosť. Prostriedky tak smerovali do nemocníc, hospicov či iných subjektov, ktoré poskytujú psychosociálnu pomoc onkologickým pacientom a zlepšujú kvalitu ich života.

Ide o dlhoročnú tradíciu

Deň narcisov sa prvý raz konal 21. marca 1997 v šiestich slovenských mestách v obchodných domoch jedného, dnes už obchodného reťazca. Už vtedy dobrovoľníci chodili s pokladničkami, do ktorých ľudia vkladali príspevky, za čo dostali žltý - živý alebo umelý narcis a brožúrky o onkologických ochoreniach i možnostiach prevencie. V roku 1999 pri treťom ročníku Dňa narcisov sa do akcie LPR zapojili aj veľké spoločnosti - siete rýchleho občerstvenia, mobilného operátora i niekoľkých bankových domov.

Vo svete sa akcia na podporu boja proti nádorovým ochoreniam prvýkrát uskutočnila v roku 1987 v Írsku. Iniciovala ho Írska liga proti rakovine s cieľom získať finančné prostriedky na zlepšenie starostlivosti o onkologických pacientov. Odvtedy si podujatie získavalo presvedčenie a srdcia mnohých ľudí v mnohých štátoch sveta. Aj v nich sa vyjadrením boja proti rakovine stal žltý narcis. Akcia sa stala pre mnohých symbolom jari a nádeje do života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok