Otestujte sa v IT zručnostiach. Test podporovaný štátom má 30 otázok

TA3 TASR
4.4.2017 10:49

Záujemcovia si v rámci šiesteho ročníka IT Fitness testu, ktorý prebieha do konca júna, môžu overiť svoje počítačové zručnosti, vedomosti o internete a sociálnych sieťach či online marketingu.

Každý účastník získa certifikát

Po absolvovaní testu získa každý účastník certifikát, ktorý môže priložiť k svojmu životopisu pri uchádzaní sa o zamestnanie.

„Mnohí Slováci si myslia, že majú IT zručnosti. Tento IT test im ukáže, či je to tak, pretože je pravda, že tým, že používame počítač, máme tablet a smartfón, myslíme si, že sme dostatočne IT zruční. Ale na získanie zamestnania to asi ešte nestačí, a preto je dobré, aby sme si každý na tomto teste bezplatne zistili, ako na tom sme,“ uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Do predchádzajúcich ročníkov testovania sa zapojilo vyše 120.000 účastníkov. „Tento test vôbec nie je ľahký. Pretože ak sa pozrieme na výsledky z minulého ročníka, tak vyzerá to tak, ako keby sme boli priemerní,“ upozornil prezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský.

K dispozícii sú dve verzie

IT Fitness test si môže urobiť každý Slovák na www.itfitnesstest.sk. Celé testovanie pozostáva z 30 otázok, napríklad z oblastí ako internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje. V tomto ročníku bol test doplnený o oblasť webového, respektíve online marketingu.

K dispozícii sú dve verzie testu. Jedna pre základné školy a druhá pre študentov stredných a vysokých škôl. Práve školy a mladí ľudia sú tou skupinou, pre ktorú je test primárne určený. V minulom roku patrili k najaktívnejším školám Gymnázium J. Lettricha v Martine a Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove.

Zámer vznikol v roku 2009

Podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka sú digitálne zručnosti v súčasnosti rovnako dôležité, ako vedieť čítať, písať a počítať. „Dnes už polovica všetkých zamestnancov EÚ sedí za počítačom a takmer 90 percent všetkých pracovných miest si vyžaduje aspoň základný stupeň digitálnej zručnosti,“ dodal.

Zámer realizovať testovanie IT zručností v SR vznikol ešte v roku 2009 ako súčasť iniciatívy Európskej komisie s názvom Týždeň IT zručností. IT testovanie realizuje IT Asociácia Slovenska za podpory podpredsedu vlády Pellegriniho, ministerstva školstva, Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a ďalších partnerov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok