S Věrou Špinarovou sa prišli rozlúčiť desiatky tisíc fanúšikov

TA3 SITA
1.4.2017 18:09

V Ostrave sa rodina i fanúšikovia naposledy rozlúčili s českou speváčkou Věrou Špinarovou. Na pohrebe sa zúčastnili aj Petr Bende, Lešek Semelka, Heidi Janků, Jarek Nohavica či Marie Rottrová. Obľúbenej speváčke prišlo vzdať úctu niekoľko tisíc priaznivcov i množstvo motorkárov.

Bál sa o zdravie otca

Verejná rozlúčka bola naplánovaná od 9:00 do 12:00, organizátori však napokon nechali otvorenú sieň pre verejnosť o hodinu dlhšie. Medzi smútiacimi nechýbal ani syn zosnulej Adam Pavlík. "Otec je v Ostrave, ale nebrali sme ho sem, báli sme sa o jeho zdravie," uviedol hudobník, ktorého otcom je speváčkin bývalý manžel Ivo Pavlík.

Špinarová skonala v nedeľu 26. marca vo veku 65 rokov po tom, ako v stredu 22. marca skolabovala na koncerte v meste Čáslav. Interpretke sa počas vystúpenia zastavilo srdce.

Speváčku následne previezli helikoptérou na jednotku intenzívnej starostlivosti pražskej Fakultnej nemocnice v Motole, kde aj naposledy vydýchla. Smutnú správu v pondelok ráno potvrdil spomínaný Adam Pavlík.

Na vrchole populárnej hudby

Věra Špinarová sa narodila 22. decembra 1951 v Pohořeliciach pri Brne. V šiestich rokoch začala hrať na husle a neskôr aj na gitaru. Keď mala šestnásť, dostala ponuku na vydanie nahrávky a koncertovanie s kapelou Flamingo. Následne prestúpila do skupiny Majestic, neskôr premenovanej na Orchestr Ivo Pavlíka.

Práve s touto formáciou nahrala svoj prvý singel Music Box, ktorý ju katapultoval medzi špičku vtedajšej českej populárnej hudby. V skupine sa stretla so spomínaným Ivom Pavlíkom, ktorého si v roku 1972 vzala za manžela. O dva roky neskôr sa im narodil syn Adam. V roku 1984 sa ich manželstvo skončilo a pre Špinarovú sa začala ďalšia etapa kariéry, ktorá bola spojená s Vítězslavom Vávrom. V tom čase začala spievať s uznávanou skupinou Speciál.

Do roku 1988 aktívne vystupovala, avšak potom sa stiahla do ústrania. Návrat na scénu zaznamenala po spojení sa s manažérom Václavom Fischerom. Jej zrejme najväčším hitom je spievaná verzia skladby z filmu Vtedy na západe s názvom Jednoho dne se vrátíš. Na konte má aj hity ako Meteor lásky, Bílá Jawa 250, Raketou na Mars alebo Měj mě rád.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok