Z múzea ukradli stokilogramovú mincu, po zlodejoch zostal len rebrík

TA3 TASR
27.3.2017 19:25

Neznámi páchatelia sa vlámali do Bodeho múzea v Berlíne a ukradli stokilogramovú mincu. Podľa berlínskych médií má hodnotu 3,7 milióna eur. Zlodeji sa do budovy múzea, s jednou z najväčších numizmatických zbierok na svete, vlámali okolo pol štvrtej ráno.

Zlodeji sa vlámali do Bodeho múzea v Berlíne, odkiaľ sa im podarilo ukradnúť obrovskú, zhruba stokilogramovú kanadskú zlatú mincu v hodnote miliónov eur. Informovala o tom tamojšia polícia. Jej hovorca Stefen Petersen uviedol, že zlodeji do budovy múzea zrejme vnikli cez okno približne o 03.30 h SELČ. Následne sa im podarilo vlámať sa do vitríny, kde bola minca vystavená. Z miesta stihli ujsť ešte pred príchodom polície, ktorá pri neďalekej železničnej trati objavila rebrík.

Asi tri centimetre hrubá minca s priemerom 53 centimetrov, nazývaná Big Maple Leaf, v preklade Veľký javorový list, má nominálnu hodnotu vyše 917-tisíc eur. Jej trhová hodnota je však pre váhu a obsah zlata takmer štyri milióny eur. Bodeho múzeum uviedlo, že odcudzená minca pre rýdzosť zlata dosahujúcu až 999.99/1000 figuruje aj v Guinnessovej knihe rekordov. Na prednej strane sa nachádza portrét britskej kráľovnej Alžbety II., na zadnej sú tri javorové listy - symboly Kanady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok