Líder ruskej opozície pôjde do väzenia, súd mu udelil aj pokutu

TA3 TASR ČTK
27.3.2017 14:08

Vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného odsúdili na 15 dní väzenia za údajné nedodržanie policajných pokynov počas zatknutia pri masovom proteste v Moskve.

Svoju vinu nepriznal

Krátko predtým rovnaký súd udelil Navaľnému pokutu vo výške 20-tisíc rubľov za organizovanie demonštrácie. Policajné komando odviedlo opozičného vodcu hneď na začiatku demonštrácie po výstupe z metra na Puškinovom námestí.

Pred súdom obžalovaný vyhlásil, že sa necíti byť vinný. Odpor vraj nekládol a demonštrácia bola podľa neho legálna, pretože radnica Moskvy organizátorom pochodu neponúkla žiadne alternatívne miesto na usporiadanie zhromaždenia. Organizátori si tak zvolili Tverskú ulicu. Obhajca Navaľného oznámil, že sa proti rozsudku odvolá.

Zadržali stovky účastníkov

Celkovo bolo zadržaných okolo 500 účastníkov moskovského protestu. Agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou uviedla, že podľa spresnených údajov bolo na policajné stanice v Moskve predvedených 1030 účastníkov protestnej akcie.

Medzi zadržanými bolo aj viacero novinárov. Predseda Zväzu novinárov Moskvy Pavel Gusev v súvislosti s tým vyjadril hlboké znepokojenie a vyzval na čo najrýchlejšie prepustenie svojich kolegov.

S výzvou prepustiť zadržaných sa na Rusko obrátili aj ministerstvo zahraničných vecí USA a EÚ. Okrem Moskvy sa protestné akcie proti korupcii konali aj v ďalších väčších mestách Ruska. Niektoré z nich boli úradne povolené, ako na brífingu v Kremli potvrdil jeho hovorca Dmitrij Peskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok