Turci začínajú hlasovať v spornom referende o zmene ústavy

TA3 TASR
27.3.2017 08:43

Kontroverzné turecké referendum o zmenách ústavy má svojich prvých voličov. Turci žijúci v zahraničí totiž začali odovzdávať svoje hlasy. Takmer polovica z troch miliónov oprávnených voličov v cudzine sa nachádza práve v Nemecku.

Hlasovanie sa začalo na tureckých zastupiteľských úradoch v niektorých európskych krajinách a tiež na letiskách a hraničných priechodoch v Turecku, píše agentúra AP. Zmeny navrhované vládou, o ktorých majú voliči rozhodnúť, presúvajú výkonné právomoci na prezidenta a rušia funkciu premiéra.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa za uvedené zmeny už dlho zasadzuje, vyhlásil, že posilnenie prezidentskej funkcie povedie k väčšej prosperite krajiny. Kritici sa obávajú, že zmeny skoncentrujú priveľa moci v rukách prezidenta, ktorého nebude nikto kontrolovať, a že dôjde k porušeniu politickej rovnováhy.

V zahraničí žijú takmer tri milióny Turkov, ktorí si ponechali turecké občianstvo a sú teda oprávnení v referende hlasovať. Takmer polovica z nich žije v Nemecku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok