Protestujúci pred bránou Auschwitzu zabili ovcu a vyzliekli sa donaha

TA3 TASR
25.3.2017 07:18

Skupina jedenástich mladých ľudí spôsobila v Poľsku rozruch tým, že zabila ovcu, vyzliekla sa donaha a následne sa pripútala k bráne bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Protestujúci pred bránou Auschwitzu zabili ovcu a vyzliekli sa donaha
SITA/AP

Múzeum dočasne zatvorili

Hovorca Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau v poľskom Osvienčime Bartosz Bartyzel povedal, že motív konania týchto osôb doposiaľ známy nie je. Skupina podľa jeho slov najprv krátko postávala pred bránou a následne si posadala priamo pod neslávne známy nápis "Arbeit macht frei" (Práca oslobodzuje). Nad sebou pritom vyvesila transparent s anglickým nápisom "love" (láska).

Múzejná ochranka mladíkom okamžite nariadila, aby sa obliekli a privolala políciu, ktorá ich zadržala. Múzeum pre návštevníkov následne dočasne zatvorili, uviedol ďalej Bartyzel.


Poľský denník Gazeta Krakowska napísal, že mladíci chceli takýmto spôsobom zjavne protestovať proti pretrvávajúcemu konfliktu na východe Ukrajiny.

Skupinu zadržali a predviedli na výsluch

Múzeum po incidente vydalo vyhlásenie, v ktorom upozornilo, že "používanie symboliky Auschwitzu pre akékoľvek manifestácie či happeningy je odsúdeniahodné a hanebné" a "poškodzuje pamiatku všetkých obetí" Auschwitzu.

Hovorkyňa miestnej polície Malgorzata Jurecká potvrdila, že jedenástich mladých ľudí - Poliakov, Bielorusov a jedného nemeckého občana - zadržali a predviedli na výsluch v súvislosti s obvinením z urážky pamätného miesta. Skupinu tvorili muži aj ženy vo veku 20-27 rokov. V prípade usvedčenia im teraz hrozí nemalá finančná pokuta.

Do oslobodenia vyhladzovacieho tábora vojakmi Červenej armády, ku ktorému došlo 27. januára 1945, zavraždili nemeckí nacisti v Auschwitzi okolo 1,1 milióna ľudí, hlavne Židov, ale aj Poliakov, Rómov, sovietskych vojnových zajatcov a predstaviteľov iných národností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok