Americký kongresman chce zákonne zakázať Trumpovi útok proti KĽDR

TA3 ČTK
11.8.2017 19:55

Americký kongresman žiada prerušenie parlamentných prázdnin a zvolanie zvláštnej schôdze Snemovne reprezentantov, ktorá by zabránila možnému preventívnemu úderu USA proti KĽDR.

Americký kongresman chce zákonne zakázať Trumpovi útok proti KĽDR
SITA/AP

Poslanci prázdninujú do septembra

O výzve demokratického poslanca Davida Cicillinea zo štátu Rhode Island informovala agentúra AP. Poslanci majú mať letnú prestávku do 4. septembra.

Cicilline požiadal šéfa Snemovne reprezentantov Paula Ryana, aby privolal poslancov z prázdnin k jednaniu, ktorého výsledkom by mal byť zákon zakazujúci preventívny úder proti KĽDR. Poslanci by sa vraj mali okamžite stretnúť, aby prezidentovi D. Trumpovi zabránili realizovať jeho hrozby. Zákon by mal stanoviť, že hlava štátu nesmie previesť preventívny úder bez súhlasu Kongresu.

Podľa Cicillinea, ktorý je členom zahraničného výboru snemovne, prezident „napätú situáciu iba zhoršil prehlásením, že USA majú prst na spúšti a zasiahnu proti KĽDR s ohnivou zlobou“. Tvrdé slová prezidenta vraj vystrašili celý svet. Pokiaľ sa o pokoj nepostará prezident, mal by to urobiť Kongres, usúdil Cicilline.

Názory na Trumpove výroky sú rôzne

Trumpove útočné výroky boli súčasťou slovnej prestrelky medzi Washingtonom a Pchjongjangom, ktorú vyvolali jadrové a raketové testy KĽDR. Severeokórejský režim na militantné prehlásenia USA reagoval hrozbou, že povedie raketový útok na americký tichomorský ostrov Guam.

Medzi americkými politikmi a novinármi nepanuje jednotný názor na postup prezidenta voči KĽDR. Časť komentárov šéfa Bieleho domu chváli za to, že hovorí rečou, ktorej diktátor Kim-Čung-un rozumie. Iní namietajú, že Trump agresívnou rétorikou vyvoláva hrozbu vojenského konfliktu. Ozývajú sa ale aj hlasy, že Pchjongjang bude v zbrojení pokračovať bez ohľadu na silu amerických vyhrážok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok