Každý vek má svoje vrcholy. To najlepšie príde po osemdesiatke

TA3
26.3.2017 19:58

Ste v nejakej oblasti vášho života nespokojní? Možno stačí len trpezlivosť. Mladí majú lepšiu kondíciu, ale v starobe prichádza psychická pohoda. Vytvorili rebríček, ktorý ukazuje oblasti života a vek, v ktorom ľudia v týchto oblastiach bývajú na vrchole.

Každý vek má svoje vrcholy. To najlepšie príde po osemdesiatke
ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE/Lorenz Timm

Server Business Insider poskladal závery z vedeckých štúdií a z rôznych testovaní a urobil jednoduchý prehľad, kedy a v čom presne zvykneme dosahovať životný vrchol. Pohľad na vekovú škálu od narodenia až do vysokej staroby ukazuje, že hoci sme s postupom veku v niektorých oblastiach „za zenitom“, tie najlepšie životné pocity prichádzajú v pokročilom období ľudského života.

Zmeny v našom živote nie sú lineárne. Výskumníci prišli na zaujímavý fakt – keď sa blížime k okrúhlemu výročiu a náš vek sa končí „na 9“, sme náchylnejší na prehodnocovanie svojho života. Práve vo veku 29, 39, 49, alebo 59 rokov sa mnohí snažia zbaviť sa rutiny a vrhnú sa do životných dobrodružstiev. Prichádza nevera, snaha zabehnúť maratón ale aj pokusy o samovraždu.

7 až 8 rokov

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že učenie sa druhého jazyka ide najlepšie ešte pred dosiahnutím puberty. Lingvistický výskum hovorí najmä o veku 7 až 8 rokov.

18 rokov

V období prechodu do dospelosti podáva mozog špičkové výkony. Kognitívni vedci si to preverili na teste, keď k číslovkám priradili konkrétne symboly. Potom testovaným predložili súbor pozostávajúci len z číslic. Najviac pri priraďovaní symbolov vynikli čerství dospelí.

22 rokov

Každý už čelil situácii, keď okamžite zabudol meno človeka, ktorý sa mu práve predstavil. Stáva sa to v každom veku, ale najmenej vtedy, keď máte okolo 22 rokov.

23 rokov

Viete, kedy ste najatraktívnejší? Výskumníkom pri zisťovaní tejto veci poslúžili dáta z internetovej zoznamky OKCupid. Údaje síce nie sú reprezentatívnou vzorkou, ale je ich o to viac – tisícky.

Muži považovali ženy za najviac atraktívne, keď mali približne 23 rokov. Táto mužská preferencia sa nezmenila, ani keď na otázku odpovedali starší muži.

A čo ženy? Dvadsiatničky inklinujú k mužom o pár rokov starším, ale keď sa z nich stanú tridsiatničky, ich preferencie sa zmenia. Páčia sa im o niečo mladší muži.

aptopix-world-chess-championship-83b164f1c78d4a85850429f412420341_0a000002-d39d-0ca3.jpeg

23 rokov

Vo veku 23 rokov prichádza aj prvý vrchol spokojnosti so životom. Dáta získali z odpovedí 23 tisícok ľudí v Nemecku.

25 rokov

Telo je na vrchole fyzických síl, svaly dosahujú svoju najväčšiu pevnosť. Tento vrchol je však udržateľný. Svaly vedia vďaka pravidelnému cvičeniu zostať vo výbornom stave aj 10 až 15 rokov po dovŕšení veku 25 rokov.

26 rokov

Štatistiky označili vek 26 rokov za akýsi medzník - ľudia si začnú uvedomovať, že sa treba usadiť. Počas života už zvyčajne stretli dosť ľudí na to, aby si medzi nimi našli celoživotného partnera. V staršom veku už šance na jeho nájdenie začínajú klesať, v okolí je totiž stále viac zadaných.

Dvojice, ktoré sa zosobášili medzi 28. a 32. rokom života, majú najnižšiu mieru rozvodovosti.

f201510060704801_0a000002-d889-8b28.jpeg

28 rokov

Svaly sú pevné a telo pracuje ako dokonalý stroj. Práve vek 28 rokov je najlepším na zvládnutie maratónskeho behu v čase pod 2 hodiny.

30 rokov

Kosti dosahujú najväčšiu pevnosť a hustotu v tridsiatke. Opäť ide o stav, ktorý sa dá dlhodobo udržať vyváženým príjmom vápnika a vitamínu D.

31 rokov

O intelektuálnom výkone sa vedci snažili viacej dozvedieť analýzou šachových majstrov. Keď sa pozreli na ich kariéry, prišli na to, že vrchol dosiahli približne vo veku 31 rokov. Súčasný šachový majster sveta Magnus Carlsen má pritom len 26 rokov.

32 rokov

Ako 22-roční sme si vedeli najlepšie zapamätať mená, o desať rokov neskôr máme najlepšiu pamäť na tváre.

40 rokov

Vedci ocenení Nobelovou cenou urobili najzásadnejšiu časť svojho výskumu v štyridsiatke. Nejde len o nich. Väčšina ľudí v tomto veku dosahuje najlepšie výsledky v práci.

40 až 50 rokov

V tejto dekáde vraj vieme najlepšie rozumieť emóciám iných ľudí. Zistilo sa to, keď vzorke pozostávajúcej z 10-tisíc ľudí ukázali obrázok človeka s tvárou orezanou tak, aby sa zobrazovala len oblasť okolo očí. Štyridsiatnici a päťdesiatnici so svojimi skúsenosťami dokázali veľmi presne identifikovať emócie len z pohľadu do očí.

50 rokov

Hoci sa matematika učí v školských laviciach, najlepšie na aritmetické otázky v reálnom čase zodpovie päťdesiatnik.

69 rokov

V tomto dôchodkovom veku prichádza druhý vrchol spokojnosti so životom. V strednom veku zvykne človek prekonať pár kríz, ale priemerne okolo šesťdesiatdeviatky sa opäť vracia spokojnosť a psychická pohoda.

60 a 70 rokov

V tomto veku mávame najširšiu slovnú zásobu.

Po 70 rokoch

Nespokojnosť s fyzickým výzorom paradoxne vrcholila v dospievaní, po sedemdesiatke je to oveľa lepšie. Dve tretiny Američanov uviedli, že sú spokojné so svojim výzorom. U mužov vrcholí vnímanie svojho fyzického zjavu okolo osemdesiatky, ženy zase zažívajú najlepší pocit zo svojho tela v 74 rokoch.

82 rokov

A je tu opäť ďalší vrchol. 82-ročný senior zažíva silnú vlnu psychickej pohody. K tomuto tvrdeniu dospeli na základe výskumu, pri ktorom rozdelili vzorku na vekové skupiny a každá mala hodnotiť na rebríčku od 0 do 10 svoj pocit životnej spokojnosti a pohody. 82 až 85-roční seniori dosiahli najlepšie výsledky, v priemere ohodnotili svoj život sedmičkou. Krivka spokojnosti zvykne stúpať už od päťdesiatky, ale osemdesiatnici prekonávajú aj dvadsiatnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok