Ozbrojenec v srdci Londýna zrážal ľudí a zaútočil na políciu

TA3 ČTK TASR
22.3.2017 16:09

Desiatky zranených a najmenej piatich mŕtvych hlásia spred budovy britského parlamentu v Londýne, kde sa za zatiaľ nejasných okolností odohral útok. Muž najskôr zrážal autom ľudí a potom zaútočil na políciu, ktorá ho zneškodnila. Oblasť parlamentu uzatvorili, obsadili ju špecializované jednotky.

Desiatky zranených

Najmenej štyridsať ľudí utrpelo zranenia neďaleko budovy britského parlamentu v Londýne. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na svojho fotografa. Podľa zástupcu parlamentu Davida Lidingtona pred budovou pobodali policajta. Ešte predtým ale páchateľ autom zrazil na moste neďaleko parlamentu niekoľko ľudí a sedem až desať ich zranil. Uviedli to očití svedkovia, ktorých citujú miestne médiá.

V dôsledku útoku zahynulo podľa informácií z britských médií najmenej päť osôb. Tie sa odvolávajú na zdroje z londýnskej nemocnice sv. Tomáša, kam zranených previezli. Prvou obeťou je žena, ktorá podľahla zraneniam po zrážke s autom. Druhou obeťou má byť policajt, ktorého dobodal páchateľ. Polícia ráta medzi mŕtvych aj útočníka.

Zatiaľ počíta s verziou, že bol sám. Podľa jedného ošetrujúceho lekára sú zranenia niektorých ľudí veľmi vážne. Televízia France 24 uviedla, že medzi zranenými sú aj obyvatelia Francúzska.

Platí stupeň teroristickej hrozby

Londýnska polícia medzitým oznámila, že incident vyšetruje ako teroristický útok, pokiaľ nebude potvrdený iný dôvod útoku. Motív páchateľa zatiaľ nie je známy, uviedli bezpečnostné zdroje citovené agentúrou Reuters. Britská premiérka Theresa Mayová odsúdila tento útok a nazvala ho "chorým a zvráteným." Podľa nej parlament nebol cieľom náhodou.

Oznámila tiež, že britská vláda nezvýši platný stupeň teroristickej hrozby, ponechá ho na druhej najvyššej úrovni, kedy je hrozba "vážna". To znamená, že možnosť útoku je vysoká, povedala po zasadnutí vládneho výboru pre mimoriadne situácie, ktorému predsedala. Druhý najvyšší stupeň teroristickej hrozby platí v Británii už vyše dvoch rokov.

britain-parliament-incident-53887-7231ade964f04a27a4760d58c2c5ee43_0a000002-b3f2-bb2f.jpg

V neskorom nočnom vyjadrení pred sídlom vlády na Downing Street Mayová vyhlásila, že národ neustúpi pred terorom a tými, ktorí zaútočili na sídlo moci v Británii. Zdôraznila, že "zajtra ráno parlament normálne zasadne" a vyzvala krajinu, aby pokračovala vo štvrtok v normálnom živote a správala sa ako zvyčajne.

"My všetci budeme postupovať spoločne, nikdy neustúpime pred terorom a nikdy nedovolíme hlasom nenávisti a zla, aby nás rozdelili," uviedla. Premiérka potvrdila, že pri útoku zomreli štyria ľudia vrátane útočníka a pochválila pracovníkov bezpečnostných služieb, ktorí bežali v ústrety nebezpečenstvu.

Streľba a krik

Večerník The Standard na svojom webe uviedol, že na mieste bol zastrelený muž, ktorý podľa očitých svedkov zaútočil nožom na hliadkujúcich policajtov. Streľba vyvolala paniku najmä medzi turistami, ktorí sa pohybovali v okolí. Po útoku sa dali na útek.

Podľa očitých svedkov ležali na zemi na Westminsterskom moste najmenej dvaja ľudia. Lidington uviedol, že okrem útoku na policajta sú k dispozícii aj informácie o "ďalších násilných incidentoch" v okolí Westminsterského paláca. Podľa redaktora agentúry PA, ktorý udalosť sledoval z okna svojej kancelárie, zaznela streľba a krik. "Bola tam skupina asi 40 alebo 50 ľudí, ktorá bežala za roh z ulice Bridge Street k areálu parlamentu. Zdalo sa, že pred niečim utekajú," povedal Andrew Woodcock, ktorého citovala BBC.

Zrazu jeden muž vytiahol nôž. "Zdalo sa, že drží dlhý kuchynský nôž. Počul som niečo, čo znelo ako výstrely - myslím, že asi tri," dodal s tým, že na mieste zostali ležať dvaja ľudia. Ďalšie osoby k ním priebiehali, aby im pomohli. "Ozbrojená polícia bola rýchlo na mieste a počul som, ako kričí, aby ľudia opustili okolie," povedal Woodcock.

britain-parliament-36306-4392323d49094f79a8bfdd31f6cd5487_0a000002-9852-cb2b.jpg

Slováci tam zrejme neboli

Na mieste pristáli aj záchranári s vrtuľníkom. Polícia areál okolo parlamentu uzavrela. Budovu nesmel nikto opustiť a takisto do nej nikto nesmel vstúpiť. Dolná snemovňa pre incident prerušila rokovanie. Premiérku Theresu Mayovú, ktorá bola v tom čase v budove, podľa médií odviedla ochranka do bezpečia.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nemá v súčasnosti informácie, že by v súvislosti s násilnými incidentmi v centre Londýna boli medzi zranenými slovenskí občania. Informoval riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.

"Sme v kontakte so slovenským zastupiteľským úradom v Londýne, neustále monitorujúcim aktuálne dianie v britskej metropole," dodal.

britain-parliament-incident-57267-4cc31474ae5148a289e88a65570ed2d7_0a000002-a1b0-8af4.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok