Smer cíti tlak. V prípade amnestií pôjdeme na hranu, tvrdí Číž

TA3 TASR
12.3.2017 14:22

Veľmi ťažko nesieme, že dostávame nálepku, že sme za Mečiarove amnestie. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol poslanec Národnej rady SR Miroslav Číž.

Za hranu sa ísť nedá

"Ak otvoríme tú možnosť, že aktuálnu dobovú spravodlivosť povýšime nad princíp riadenia štátu a princípy nad ktorými stojí právo, tak v takom prípade otvárame Pandorinu skrinku," dodal poslanec. Podľa jeho slov cítia veľký tlak, podarilo sa ho vytvoriť v spoločnosti.

"Pôjdeme na hranu v úvahách možného riešenia tohto problému, ale za ňu sa ísť nedá," konštatoval. "Základný princíp, ktorý tu je, je principiálne narušenie principiálneho nástroja ústavného štátu, a to je funkcie právnej istoty, ktorá je jednou z najdôležitejších funkcií práva. Logicky z funkcie právnej istoty vyplýva aj zákaz retroaktivity. To je konflikt, ktorý tu sledujeme," spresnil.

Odvádzanie pozornosti?

Diskusiou, ktorá má najmä politické a nie právne pozadie o zrušení amnestií, sa podľa bývalého generálneho prokurátora Michala Vaľa odvádza pozornosť od tohto konania. "Vyšetrenie vraždy Remiáša sa dá," zdôraznil.

Prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Marián Giba navrhol kompromis, v rámci ktorého by ústavný zákon amnestiu zrušil, keďže išlo o amnestiu, ktorá nebola udelená na skutky, ktoré už boli vyšetrené a potrestané, ale išlo o amnestiu, ktorá zabránila vyšetrovaniu.

"Čiže zrušiť amnestiu, aby sa mohlo vyšetriť a keď výsledkom vyšetrovania bude výrok o vine voči konkrétnej osobe, tak jej nebude možné uložiť trest, to znamená zostane to v tej rovine, že bude konštatovaná materiálne aj formálne pravda aká bola, aby bolo spoločnosti povedané, ako to bolo, ale súčasne, aby si nešiel nikto odpykávať trest za niečo, čo už raz bolo amnestované," uviedol návrh, ktorý je podľa neho predstaviteľný.

O postoji Smeru sa dozvie čoskoro

Poslanec Číž si myslí, že ak niekto spáchal trestný čin, je potrebné ho potrestať. "Mňa mrzí, že sa to nedá vyšetriť. Problém je, či rešpektujem inštitúty právneho štátu," vysvetlil. Poslanec očakáva, že rozhodnutie Smeru-SD, ako konať v tejto otázke, sa verejnosť dozvie v priebehu budúceho týždňa.

Podľa neho napríklad rozhodnutím Benátskej komisie "by sme získali alibi", prečo sa nedodrží princíp právneho štátu. Bývalý prokurátor Vaľo sa domnieva, že Gibov návrh nemá nič spoločné s právom, ale je to čisté politikum.

Pretože by sa v ústavnom zákone súčasne udelili a zrušili amnestie. "Je to čistá teória absolútne nerealizovateľná v praxi," uviedol. Na čo mu Giba oponoval, že je to iba uhol pohľadu, pretože podľa neho by sa zredukoval rozsah amnestie. Vozár však Gibov návrh neodmieta, podľa neho by to bol akt zodpovednosti voči budúcej generácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok