Británia môže o pár týždňov obmedziť vstup Slovákov do krajiny

TA3 ČTK
27.2.2017 14:05

Ostrovania by podľa informácií britských médií mohli skončiť voľný pohyb osôb hneď potom, ako oficiálne začnú s rokovaniami o odchode z Európskej únie, informoval o tom britský denník Daily Telegraph. To by malo nastať už v polovici marca. Hovorca Theresy Mayovej ale tvrdí, že ide o špekulácie.

Pohyb nových imigrantov

Britská premiérka Theresa Mayová má v polovici marca oznámiť, že začatím rokovaní o odchode Británie z Európskej únie ihneď skončí voľný pohyb osôb pre nových imigrantov z ostatných krajín Únie. Uviedol to na svojom portáli britský denník The Telegraph. Mayová už skôr uviedla, že si želá začatie Brexitu aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní inštitúcií EÚ najneskôr na konci marca.

Mayová má informovať, že odo dňa formálneho začatia Brexitu občania EÚ, ktorí prídu do Británie, už nebudú mať automaticky právo na trvalý pobyt v krajine. Stane sa tak v rámci znižovania prisťahovalectva a očakávaného zavádzania nového vízového režimu a obmedzeného prístupu cudzincov k dávkam.

Konzervatívna premiérka podľa The Telegraph tiež uvedie, že imigranti, ktorí z krajín EÚ prišli na Britské ostrovy pred spustením rozluky, budú mať zaručené svoje doterajšie práva tak dlho, ako budú rovnaké práva budú platiť pre britských občanov inde v Únii.

Kontrola nad britskými hranicami

Oznámením Mayová ukáže, že chce prevziať kontrolu nad britskými hranicami a objasniť situáciu 3,6 milióna občanov Únie, ktorí žijú v Británii, povedal denníku vplyvný konzervatívny poslanec Iain Duncan Smith.

Po aktivácii článku o zrušení členstva v Únii začne dvojročná lehota na vyjednanie podmienok rozluky. Predpokladá sa, že rokovania nebudú ľahké, spory sa očakávajú predovšetkým v oblasti voľného pohybu a v prístupe na trh EÚ. Mayová už oznámila, že chce takzvaný tvrdý Brexit, teda úplné oddelenie od EÚ, a chce uzavrieť nové bilaterálne zmluvy.

Podľa The Telegraph sa očakáva, že Mayová v marci tiež vyzve ostatné krajiny EÚ, aby spoločne dosiahli rýchlu dohodu o pohybe osôb. Chce, aby táto otázka zmizla čo najskôr z vyjednávania Brexitu. Podľa denníka sa však zrejme dostane do konfliktu s EÚ, ktorá chce, aby Mayová ukončila voľný pohyb osôb až v roku 2019, teda na konci vyjednávania. Britská vláda sa pritom obáva, že takéto odloženie by v nasledujúcich dvoch rokoch vyvolalo nárast imigrácie do Británie z EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok