Do Guatemaly dorazila loď, ktorá ponúka bezplatnú interrupciu

TA3 ČTK
23.2.2017 12:37

Na pobreží Guatemaly zakotvila holandská loď, na ktorej si budú môcť tehotné ženy bezplatne odobrať dieťa. Dostanú tak možnosť obísť prísne pravidlá, ktoré povoľujú zákrok len v mimoriadnych situáciách.

Do Guatemaly dorazila loď, ktorá ponúka bezplatnú interrupciu
SITA/AP

Odíde do medzinárodných vôd

Oznámila to holandská mimovládna organizácia Ženy na vlnách, ktorá podobné služby ponúka už od roku 1999 aj v ostatných krajinách. V Guatelame sú potraty povolené len v prípade ohrozenia života matky, čím sa legislatíva krajiny zhoduje s tou, ktorá platí v prísne katolíckom Poľsku.

Ženy zákaz často obchádzajú. Ročne sa ich v 15-miliónovej krajine uskutoční približne 65-tisíc. Praktizujú sa často v nevyhovujúcich hygienických a zdravotníckych podmienkach a sú treťou najčastejšou príčinou smrti žien.

Loď zakotvila v prístave San José, ale na vykonanie potratu odíde do medzinárodných vôd, aby neboli porušené miestne zákony. Na mieste zotrvá päť dní.

Návštevu zdôvodňujú vírusom zika

Organizácia svoju výpravu do Latinskej Ameriky zdôvodňuje okrem zdôraznenia práva žien rozhodovať o svojom osude aj vírusom zika, ktorý v oblasti spôsobuje vážne zdravotné defekty.

Plavidlo v minulosti zakotvilo vo viacerých krajinách vrátane Írska, Poľska, Portugalska alebo Španielska. Proti jeho prítomnosti často protestovali skupiny odmietajúce potraty. Personál lode svoje služby ponúka vždy len v medzinárodných vodách, aby neporušoval zákony príslušného štátu.

V roku 2012 vyvolala organizácia ešte väčší rozruch, keď sa jej loď priblížila k Maroku, prvej moslimskej krajine v ich ťažení. Maroko dokonca použilo svoje vojenské námorníctvo, aby plavidlu zabránilo zakotviť v jednom z prístavov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok