SNS vypovedala koaličnú zmluvu, Fico očakáva vysvetlenie

TA3 TASR SITA
7.8.2017 12:47

SNS Andreja Danka prekvapivo vypovedala Koaličnú zmluvu. V koalícii údajne nastal konflikt pre ministerstvo školstva. Národniari koaličným partnerom navrhujú rokovania o prípadnej novej zmluve. Koaličnú krízu sme s vami sledovali online.

SNS vypovedala koaličnú zmluvu, Fico očakáva vysvetlenie
TASR

Pondelňajší online sme ukončili, pokračovanie nájdete tu:

19:20 Most-Híd očakáva od vedenia SNS a najmä jej predsedu Andreja Danka, že príde na Koaličnú radu s konkrétnym návrhom, čo chce zmeniť, prečo vypovedal zmluvu a prečo takýmto spôsobom. Ako povedal Bugár na tlačovej besede po rokovaní predsedníctva strany Most-Híd, nevie, čo konkrétne Danko žiada. „Ak má niekto problém, najskôr rokuje. Uvidíme, s čím príde,“ povedal s tým, že má mandát, aby táto koalícia pokračovala ďalej.

Podľa Bugára v koalícii vznikla vážna situácia. „My sme spoľahlivý partner, teda to, čo sme podpísali, to platí. Do koalície sme vstúpili, lebo do programového vyhlásenia vlády sa dostala väčšina našich predvolebných sľubov. Koaličná zmluva je v prospech občanov a preto ju budeme plniť,“ zdôraznil Bugár, podľa ktorého ak hociktorý partner cíti, že treba niečo do Koaličnej zmluvy doplniť, tak vždy také možnosti koaličný partner má. Bugár je presvedčený, že Danko v utorok na rokovanie Koaličnej rady, ktorú zvolal premiér Robert Fico, príde.

19:05 Predsedníctvo koaličného Mosta-Híd rokuje o kroku predsedu SNS a NRSR Andreja Danka, ktorý vypovedal koaličnú zmluvu. Predstaviteľov Mosta-Híd to prekvapilo, predseda strany Béla Bugár už rokoval s Dankom.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská komentovala Dankov krok tým, že sa tomu dá ťažko rozumieť. "Nie je to asi najlepší príspevok k dôvere a stabilite, ale ideme sa o tom porozprávať," povedala Žitňanská. Šéf rezortu životného prostredia László Sólymos zdôraznil, že Most-Híd sa podpísal pod koaličnú zmluvu s plnou zodpovednosťou. "A takisto by sme chceli postupovať ďalej," poznamenal.

Podľa šéfa poslaneckého klubu Gábora Gála sa svet nekončí ani týmto krokom, ktorý ho ale podľa jeho slov dosť prekvapil. V predčasných voľbách riešenie nevidí. "Nikdy v minulosti nič nevyriešili," vysvetlil s tým, že nevie, o čo ide Dankovi.

Čo sa deje nevie ani minister dopravy Árpád Érsek. O vypovedaní koaličnej zmluvy sa dozvedel z televíznych správ. Od predsedníctva očakáva bližšie informácie. Neprezradil, čo si o Dankovom kroku myslí, hoci tvrdí, že si o tom myslí veľa. Štátny tajomník ministerstva práce Ivan Švejna považuje vypovedanie koaličnej zmluvy za závažnú informáciu. Nevedel povedať, či pôjde koalícia ďalej. "Uvidíme," poznamenal s tým, že na predsedníctve chce počuť, čo sa stalo.

17:57 Ak by Andrej Danko mohol povedať všetky dôvody, ktoré ho viedli k vypovedaniu Koaličnej zmluvy, jeho krok by podľa neho nikomu nepripadal absurdný. O absurdnom vypovedaní zmluvy hovoril premiér Robert Fico. "Absurdné to môže pripadať len tomu, kto si zakrýva oči pred pravdou," povedal Danko v reakcii na Fica.

17:27 Prezident Andrej Kiska hovoril s Andrejom Dankom. Momentálne je však podľa Kisku vecou lídrov vládnych strán, aby si vzniknutú situáciu vydiskutovali medzi sebou na koaličných rokovaniach.

16:25 Predseda Smeru Robert Fico očakáva, že Andrej Danko vysvetlí partnerom na Koaličnej rade, ktorá sa bude konať v utorok o 10:00, "absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu". Ako sa ďalej píše v stanovisku, ktoré poskytla premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová, Smer-SD sa na rokovaniach bude správať zodpovedne voči voličom i krajine.

14:53 Vzniknutou situáciou v koalícii sa podvečer bude zaoberať predsedníctvo strany Most-Híd.

14:50 Krok predsedu SNS môže podľa nezáviseho poslanca Miroslava Beblavého viesť k dvom dobrým výsledkom – pádu vlády a predčasným voľbám alebo k zmenám na niektorých ministerstvách. Pád vlády je podľa Beblavého nepravdepodobný, tejto možnosti dáva len desaťpercentnú pravdepodobnosť.



"Všetci traja účastníci tejto koalície vedia, že lepších partnerov už nenájdu, takže očakávam skôr, že sa znovu dohodnú, len nejako inak," domnieva sa. "Tu vidím druhý možný dobrý výsledok vypovedania koaličnej zmluvy, a to je ten, že Peter Plavčan príde o ministerstvo školstva a nielen on, ale príde o neho aj SNS v rámci koaličnej zmeny," uviedol Beblavý vo videoreakcii na sociálnej sieti.

Nezaradený opozičný poslanec neočakáva v tomto prípade "veľkú búrku". "Myslím si, že pôjde naozaj o prerozdelenie lupu. Myslím si, že je to taktická hra Andreja Danka na to, aby odvrátil pozornosť od svojich škandálov a na druhej strane máme veľmi pokojného a skúseného, aj keď bezškrupulózneho technológa moci Roberta Fica, ktorý určite tiež bude toto všetko chcieť zvládnuť bez straty," doplnil.

14:45 Vypovedanie Koaličnej zmluvy podľa bývalej premiérky Ivety Radičovej neznamená pád vlády. Andrej Danko sa podľa nej týmto krokom snaží prekryť kauzu čerpania eurofondov na ministerstve školstva, ktoré vedie nominant národniarov Peter Plavčan. Kauza eurofondov je však údajne iba ďalšou v poradí. Radičová predpokladá opäť dohodu a predčasné voľby neočakáva.

14:40 Poslanec Smeru Miroslav Číž verí, že koalícia vydrží aj po vypovedaní koaličnej zmluvy. Na vypovedanie dohody nevidí dôvod. "Pevne verím, že zvíťazí zdravý rozum, problém sa vyrieši a koalícia vydrží. Nevidím inú alternatívu a nie sú ňou ani predčasné voľby," povedal. Koaličná zmluva ako politický dokument bez právneho zakotvenia trvá podľa Číža len dovtedy, kým sú koaliční partneri ochotní ju dodržiavať. Na jej vypovedanie, ku ktorému pristúpil Danko, nevidí Číž dôvod, zvlášť keď sa Slovensku darí.

"Pán Danko je mladší politik a niekedy je príliš dynamický pri uvažovaní. Problémy treba riešiť s pokojom," doplnil Číž. Podľa poslanca ani kauza rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum na ministerstve školstva nie je taký problém, pre ktorý by sa mala vládna koalícia rozpadnúť.

14.27 "Je to pre nás prekvapivý krok zo strany Slovenskej národnej strany. Táto vládna koalícia doteraz úspešne plnila svoje programové ciele, preto nerozumieme požiadavkám vyjadrených v liste predsedu SNS. Takisto spôsob, ktorý zvolil, neprehĺbi dôveru ani voličov, ani partnerov, ale naopak ju oslabí. Aj súčasné znenie koaličnej zmluvy totiž umožňuje dopĺňať priority vládnej koalície mimo programového vyhlásenia vlády, ak sa na nich zhodnú všetky koaličné strany," uviedla v reakcii strana Most-Híd.

14:25 Podpredseda SNS Jaroslav Paška nevylučuje pád vlády a následnú revíziu kabinetu, ale ani predčasné voľby. Paška pripustil aj to, že kauza rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum do istej miery ovplyvnila aktuálny vývoj.

Podľa Pašku môže dôjsť pri zmene koaličnej zmluvy aj k výmene ministerstva školstva za iné. Ale na to by podľa jeho slov nebolo treba vypovedať koaličnú zmluvu. SNS chce v novej dohode podľa Pašku nastaviť mechanizmy, aby sa koaliční partneri rešpektovali.


"Mali by sme nastaviť mechanizmy komunikácie, vďaka ktorým by sme si pomáhali," uviedol. Vzájomný rešpekt totiž podľa neho prestal existovať. Koaličná zmluva by teda mala hovoriť, ako má koalícia fungovať, komunikovať aj v regiónoch a to celé by malo navrátiť rešpekt. "Koaličná zmluva má rezervy, ktoré by sme mali vyladiť," povedal Paška s tým, že všetko závisí od koaličných partnerov.
Nevylúčil, že pokiaľ nebude u partnerov záujem, môže dôjsť k pádu vlády a až predčasným voľbám. "Aj to je možnosť," poznamenal. Poukázal, že na predčasné voľby treba nájsť v parlamente 90 hlasov. Vedel by si predstaviť aj revíziu kabinetu po páde vlády bez predčasných volieb.

14:20 Veci, ktoré sa dejú na ministerstve školstva, sú veľmi vážne. Ak by sa do čerpania eurofondov na výskum naozaj oprela Európska komisia, Slovenská národná strana bude mať vážny politický problém. Takto reagoval v reakcii na vypovedanie koaličnej zmluvy exminister školstva Juraj Draxler.

14:09 "Mám iba jednu odpoveď, som šokovaný." Takto reagoval na posledný vývoj udalostí krajský šéf Smeru Richard Raši.

14:01 SNS údajne nemôže jednostranne vypovedať Koaličnú zmluvu. Podľa agentúry SITA z dokumentu vyplýva, že zrušenie Koaličnej zmluvy musí byť vyhotovené písomne a podpísané predsedami všetkých troch koaličných strán, teda okrem SNS sa pod zrušenie zmluvy musia podpísať aj predseda Smeru Robert Fico a predseda Mosta-Híd Béla Bugár. To isté platí aj pre všetky zmeny, doplnky a dodatky Koaličnej zmluvy

14:00 Takto reagovala na sociálnej sieti Veronika Remišová:

13:57 Pozrite si aj video s reakciou šéfa Sme rodina Borisa Kollára:

13:55 "Prekvapilo ma to, lebo Andrej Danko bol na nedávnej koaličnej rade spokojný. Považujem to za rušivý element, pretože vláda má ešte veľa práce pred sebou. Ale vraví sa, že v politike treba prebiť veľký prúser ešte väčším prúserom. Veď aj Andrej Danko vie, že v súčasnosti nie je možná žiadna iná vláda ako tá súčasná," uviedla pre HN Monika Beňová zo Smeru.

13:40 Vypovedanie Koaličnej zmluvy Dankom je podľa politického analytika Jána Baránka „pokračovaním konfliktu medzi SNS a Smerom, ktorý existuje od začiatku koalície“. Dôvody sú veľmi vágne a môže ich byť viac. „Nevidíme do pozadia toho, ako si koalícia prerozdelila mocenské a ekonomické záujmy,“ upozornil. Podľa Baránka situácii nepridal ani aktuálny škandál ministra školstva Petra Plavčana v súvislosti s prideľovaním eurofondov na výskum, ktorý sa síce v rámci koalície vyriešil, ale nevieme, za akých podmienok koaliční partneri Plavčana podržali.

Baránek sa domnieva, že ide o snahu SNS o zvýšenie ich voličských preferencií. Podľa neho paradoxne veta: „Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania“, uvedená Dankom v závere zdôvodnenia vypovedania Koaličnej zmluvy, kopíruje vyhlásenia Roberta Fica a práve táto veta rozbíja koalíciu. Za vypovedaním koaličnej zmluvy Dankom je pravdepodobne nesúlad v názoroch vo vnútri koalície, ako dať pocítiť občanovi, že štátu sa darí lepšie, dodal Baránek.

13:29 Nemyslím si, že padne vláda, je to len sprosté vydieranie sa navzájom, tvrdí podpredseda SaS a poslanec Ľubomír Galko. „Podľa mňa je táto korupčná koalícia tak strašne nenažraná, pretože vidí, že ekonomike sa darí i napriek tomuto zlodejskému spolku, že nastal čas vydierania jedným subjektom zvyšných dvoch. A teraz sa budú navzájom vydierať, aby sa ich strana a ľudia, ktorí stoja za touto stranou, teda oligarchovia a nečestní podnikatelia, mohli zúčastniť na tejto žranici," povedal Galko.

13:28 Po vypovedaní Koaličnej zmluvy sa zrejme môžeme tešiť na novú, ešte korupčnejšiu vládu. Myslí si to nezaradený poslanec Jozef Mihál. "Bude to zrejme reakcia pána Danka na interné turbulencie, ktoré sa vzťahujú na kauzy," dodal Mihál.

13:26 Na sociálnej sieti reagoval aj šéf opozičnej SaS Richard Sulík. "Možno chce Danko vymeniť školstvo za vnútro, lebo kradnúť na školstve je fest ťažké. Alebo chce len väčší podiel na lupe, keďže všetky politické náklady kradnutia znáša momentálne on," uviedol.  ivona • Teraz

13:25 František Šebej považuje takýto postup SNS za "veľmi neštandardný", uviedol to pre HN. Podľa Borisa Kollára sa Andrej Danko snaží prekryť škandál s eurofondami. "Zároveň vytvára veľký tlak na Roberta Fica," dodal Kollár.

13:20 Systém čerpania eurofondov v oblasti školstva sa podľa Danka nastavoval v decembri 2015. Vtedy bol ministrom školstva nominant Smeru-SD Juraj Draxler.

Ako povedal dnes v rozhovore pre agentúru SITA, ktorý sa uskutočnil ešte pred vypovedaním Koaličnej zmluvy, za najväčšiu chybu ministra školstva Petra Plavčana preto považuje, že nenastúpil na proces komplexnej zmeny pri čerpaní eurofondov a pokračoval v línii svojich predchodcov, ktorí nešťastne nastavili čerpanie eurofondov na súťaž súkromných firiem s vysokými školami. „Potom sa to zvrhlo do vojny súkromných spoločností. Nepovažujem to za šťastné. Eurofondové čerpanie by malo byť nastavené priamo do vysokých škôl,“ vyhlásil Danko s tým, že táto téma bola následne zneužívaná.

13:18 Podpredseda SNS Jaroslav Paška nevylučuje predčasné voľby. "Dôvodom vypovedania koaličnej zmluvy nie sú len spory ohľadom eurofondov, ale je tam viac vecí," povedal pre Sme.

13:11 Vypovedanie koaličnej zmluvy má riešiť koaličná rada, reagoval predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý bude chcieť vedieť, čo presne predsedu SNS a NRSR Andreja Danka viedlo k tomuto kroku. "Je to vec, ktorú treba prediskutovať na koaličnej rade. Budeme chcieť vysvetlenia. Sú veci, ktoré sa riešiť dajú a ktoré nie," povedal Bugár. Termín koaličnej rady zatiaľ nevie.

13:10 Krok SNS bol pre koaličných partnerov zrejme poriadnym prekvapením. "Sme v šoku, v prvom momente sme si mysleli, že je to vtip," povedal člen Smeru-SD Denníku N.

13:02 Text, ktorý e-mailom poslala do tlačových agentúr šéfka Komunikačného odboru NR SR Zuzana Čižmáriková o vypovedaní Koaličnej zmluvy, už dostali od SNS aj koaliční partneri, teda Smer-SD a SNS. Agentúre SITA to potvrdili v straníckych centrálach.

12:57 "Týmto spôsobom vypovedám koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd," napísal svojim koaličným partnerom Danko. Šéf národniarov koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

12:55 Ako informoval agentúru SITA zdroj z prostredia národniarov, SNS odmietla zakrývať prešľapy na ministerstve školstva exministra Juraja Draxlera a podnikateľa Jozefa Brhela.

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vypovedal Koaličnú zmluvu podpísanú 1. septembra 2016 medzi stranami Smer-SD, SNS a Most-Híd. Ako dôvod uvádza absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov a stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu, s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

„Dobrá sociálno – ekonomická situácia roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania,“ uvádza sa vo vyhlásení. SNS zároveň navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením Slovenskej národnej strany o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok