V Rakúsku zabíjal blesk, silné dažde spôsobili zosuvy pôdy

TA3 TASR
7.8.2017 07:14

Výčiny počasia vo veľkých častiach Rakúska nedali vydýchnuť pohotovostným zložkám a spôsobili veľké škody. Jeden človek zomrel po zásahu bleskom, došlo k zosuvom pôdy a obce ako Grossarl v Salzbursku boli odrezané od okolia. S odstraňovaním následkov pomáhala aj armáda a pomoc prisľúbili i politici.

V Rakúsku zabíjal blesk, silné dažde spôsobili zosuvy pôdy
SITA/AP

Oblasti postihnuté katastrofou

Najviac postihnuté boli spolkové krajiny Salzbursko a Štajersko, kde viacero lokalít vyhlásili za oblasti postihnuté katastrofou. V salzburskom okrese Pongau zasypalo bahno grossarlskú krajinskú cestu v dĺžke dvoch kilometrov. Zosuv so sebou strhával aj vozidlá. Záchranárskym vrtuľníkom previezli do nemocnice viacero ľudí vrátane tehotnej ženy, ktorej sa blížil pôrod. Škody v dôsledku nánosov blata a kamenia hlásili aj z obcí Dorfgastein a Kaprun a početných ďalších ciest.

Situácia sa v nedeľu znova vyhrotila tiež v častiach Štajerska. V obci Donnersbachwald uviazlo 400 turistov vzhľadom na cestu neprejazdnú v dôsledku zosuvov. V obci Oberwölz museli po silných zrážkach evakuovať niektoré lokality, do bezpečia previezli aj obyvateľov domova pre seniorov.

Výpadky prúdu a vyvrátené stromy

Horné Rakúsko medzitým zasiahli búrky a stovky hasičov tam uvoľňovali cesty od vyvrátených stromov a odčerpávali vodu zo zaplavených pivníc. V tamojšej obci Waldzell neďaleko hranice s Nemeckom zasiahol blesk dvoch mužov, ktorí boli na prechádzke. Jedného z nich museli na mieste oživovať, neskôr však zraneniam podľahol.

Z Korutánska hlásili najmä prekážky v podobe vyvrátených stromov, ktoré poškodili aj elektrické vedenia. Bez elektriny sa tak dočasne ocitlo približne 6000 domácností. Na ceste v okrese Feldkirchen zanechala búrka krúpy vo vrstve miestami vysokej až desať centimetrov, na noc ju preto uzavreli. K výpadkom prúdu došlo aj v južnej časti Burgenlandu.

Členovia rakúskej vlády vrátane kancelára Christiana Kerna avizovali poskytnutie prostriedkov zo spolkového fondu pre katastrofy. Zástupca štajerského hajtmana Michael Schickhofer oznámil, že na štvrtkovom zasadnutí vlády požiada o okamžitú pomoc vo výške desiatich miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok