Záujem Slovákov o prácu v Česku sa znižuje, platy sa vyrovnávajú

TA3 ČTK
24.1.2017 19:02

Na Slovensku rastú platy rýchlejšie ako v Česku. Záujem Slovákov o prácu v ČR klesá. Česi naopak u nás naďalej veľmi pracovať nechcú. Mzdy sa už pohybujú na podobnej úrovni a nie sú dostatočnou motiváciou k presunu, zhodli sa personálne agentúry.

Záujem Slovákov o prácu v Česku sa znižuje, platy sa vyrovnávajú
SITA/Radoslav Maťaš

Smerujú viac na západ

Priemerná mzda v ČR vlani v 3. štvrťroku medziročne vzrástla o 1170 korún na 27.220 korún, na Slovensku bola v rovnakom období podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky priemerná mzda 889 eur.

Momentálne v Česku podľa údajov Českého štatistického úradu žije viac ako 105.000 Slovákov. Ich najväčší príliv nasledoval po rozdelení Československa a ich záujem o prácu v ČR pokračoval až do nástupu krízy v roku 2008, kedy bola priemerná mzda na Slovensku o 14 percent nižšia ako v ČR. Podľa údajov portálu Platy.cz je ale v súčasnej dobe dokonca už o dve percentá vyššia.

"Po prijatí eura na Slovensku v roku 2009 sa situácia výrazne zmenila a teraz Slováci už väčšinou nemajú záujem pracovať v Česku. Ak sa chcú uplatniť v zahraničí, smerujú viac na západ, kde je to pre nich ekonomicky zaujímavé," uviedla riaditeľka pracovného portálu Profesia.sk Zuzana Lincová.

"V súvislosti s rastom miezd na Slovensku sme skutočne zaznamenali spomalenie príchodu potenciálnych uchádzačov zo Slovenska na český pracovný trh," súhlasil riaditeľ personálnej agentúry Hays CR Ladislav Kučera.

Návrat do rodnej krajiny

Zvýšený záujem z radov kvalifikovaných českých zamestnancov o pozície na Slovensku však nepotvrdil. "Ak sa k relokácii rozhodnú, zvyčajne je pre nich stále lákavejšie napríklad susedné Nemecko," dodal.

Aj riaditeľ spoločnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát potvrdil rastúci záujem Slovákov, ktorí dlhodobo pracovali v Česku, vrátiť sa späť na Slovensko, kde je stále viac dobre platených príležitostí. Mzdy robotníkov v okolí Bratislavy sú podľa neho často vyššie, než sú mzdy na podobných pozíciách v Brne.

Vývoj ale nebol rovnaký pri všetkých profesiách. Kým kvalifikovaní robotníci a zamestnanci v službách mali na Slovensku v roku 2008 mzdu o 19 percent nižšiu, teraz je na porovnateľnej úrovni. Kvalifikovaní technici zarábali v Česku o 12 percent viac, teraz sú na tom o tri percentá horšie.

Na Slovensku bol pritom vlani v niektorých odboroch výrazný medziročný rast miezd. Najviac si v porovnaní rokov 2015 a 2016 polepšili servisní inžinieri, finanční agenti či riaditelia škôl.

Záujem o štúdium

"Stále ale pretrváva záujem Slovákov v ČR študovať," upozornila Lincová. Najviac Slovákov žije na východe republiky, v krajoch, ktoré susedia s ich rodnou krajinou. Do Česka smerujú teraz prevažne dva rozdielne typy zamestnancov, a to vysoko kvalifikovaní experti, ktorí sú premiestnení na lepšie platené miesta, a nekvalifikované osoby z oblastí s vysokou nezamestnanosťou.

Z odborov sú najobľúbenejšie medicína, stavebníctvo, prevádzka pohostinstiev alebo informatika, uplatnenie nájdu tiež remeselníci, kvalifikovaní výrobcovia a opravári.

Od roku 2004 sa počet cudzincov v Česku takmer zdvojnásobil. Medzi cudzincami v ČR je najviac Ukrajincov, a to 23 percent, nasledujú Slováci s 22 percentami a Vietnamci s 12 percentami. Celkom osem percent ich pochádza z Ruska, päť percent z Nemecka a štyri percentá z Poľska. Ľudí z EÚ tu ale môže byť viac, než české úrady evidujú, nepotrebujú totiž povolenie na pobyt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok